In ruble, pretul de pe eticheta nu s-a schimbat. Un iPhone 6 la liber costa de la 31.990 ruble (701 dolari), un pret destul de piperat pentru multi rusi. Insa dupa declinul monedei locale, cu 25 de procente fata de dolar si 18% fata de euro in ultimele patru luni, preturile rusesti au ajuns sub cele din alte tari. In vecina Finlanda, mult timp o destinatie populara pentru rusii ce doreau sa cumpere un smartphone Apple, localnicii dau 700 euro (870 dolari) pentru un iPhone 6.

Preturile din Rusia nu sunt insa mai avantajoase ca cele din SUA, unde pentru iPhone 6 la liber pornesc de la $650.

Rubla s-a depreciat constant in urma sanctiunilor impuse Rusiei de catre Occident din cauza implicarii in conflictul din Ucraina, dar si in urma prabusirii pretului petrolului.

Printre cei care vin acum in Rusia sa cumpere iPhone sunt si antreprenorii din republicile ex sovietice care mergeau de obicei in alte tari din Europa sau chiar in Hong Kong pentru a cumpara gadgetul Apple.

Ma mult, strainii din Rusia opteaza acum sa-si cumpere iPhone de aici.

Rubla reia declinul fata de dolar, pe fondul ingrijorarilor privind noi sanctiuni 

Rubla s-a depreciat marti la 46,288 unitati pentru un dolar american, reluand declinul intrerupt vineri, pe fondul scaderii preturilor la produsele petroliere si a unor noi avertizari din partea UE si a Statelor Unite ale Americii privind extinderea sanctiunilor economice. 

Premierul britanic David Cameron si un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american au afirmat luni ca autoritatile ruse continua sa inarmeze fortele rebele separatiste din estul Ucrainei, iar vicepresedintele american Joe Biden a avertizat ca Rusia se va expune unor sanctiuni suplimentare daca nu isi respecta angajamentele privind "retragerea trupelor si a materialului" din regiune. 

Moneda rusa s-a intarit ieri la cel mai ridicat nivel incepand cu 30 octombrie, dupa ce guvernatorul bancii centrale, Elvira Nabiullina, a declarat ca institutia pe care o conduce va reduce lichiditatea din piata pentru a preveni actiuni speculative impotriva rublei, relateaza Bloomberg.  Potrivit prim viceguvernatorului Alexei Simanovsky, masurile de reducere a lichiditatii nu vor fi foarte drastice. Banca centrala rusa va oferi marti 2.700 miliarde de ruble (58 miliarde dolari) bancilor comerciale printr-o operatiune repo pe sapte zile. Aceasta este cea mai mica suma oferita de banca din 14 octombrie. 

"Principalul obiectiv al bancii centrale este sa opreasca devalorizarea rublei. Pentru aceasta, institutia creaza un deficit artificial de lichiditate in piata, marind astfel cererea pentru ruble", a declarat Oleg Popov, analist al Allianz Investments in Moscova.  Rubla s-a depreciat cu 29% fata de dolar in acest an.