Cel mai mare producator de telefoane mobile, televizoare si cipuri de memorie a inregistrat vanzari de 52,2 miliarde de dolari in ultimele trei luni ale anului trecut, in urcare cu 18% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a lui 2011, potrivit raportului financiar prezentat vineri. 

Cifra este un record pentru Samsung, dar pretul actiunilor companiei se afla in scadere, dupa ce producatorul din Seul a preconizat o cerere mai mica pentru smartphone-uri in 2013. Sentimentul negativ a fost antrenat si de precizarile companiei privind investitiile. Cheltuielile de capital vor fi mentinute in acest an la niveluri similare cu 2012, a anuntat grupul.

Evolutia nefavorabila a cursului de schimb valutar a afectat profitul obtinut de Samsung din vanzarile de smartphone-uri in China si Brazilia, desi compania a reusit sa-si consolideze pozitia de lider de piata la nivel mondial. 

"Wonul mai puternic va avea, evident, un impact negativ asupra profitului, dar aceasta nu este singura grija a Samsung. Rezultatele mai putin impresionante ale Apple arata ca situatia generala din piata a devenit mai difcila", comenteaza pentru Bloomberg analistul Sean Kim de la banca britanica Standard Chartered. 

"Entuziasmul de pe piata telefoanelor inteligente va fi mai moderat anul acesta, din cauza competitiei acerbe si a diversitatii modelelor aparute. Este de asteptat ca cererea pentru smartphone-uri in tarile dezvoltate sa inregistreze o scadere in primul trimestru din 2013", se arata intr-un comunicat de presa emis de Samsung. 

Anuntul Samsung a venit la o zi dupa ce rivalii de la Apple, celalalt mare producator de smartphone-uri si tablete, declarasera vanzari record de 13,1 miliarde de dolari, pentru aceeasi perioada. Desi vanzarile de iPhone si ipad se mentin in continuare puternice, cifrele comunicate de Apple nu au atins totusi asteptarile analistilor. Acestia estimau un profit de 55,7 miliarde de dolari, fata de 54,4 miliarde, cat a atins compania americana.  

Samsung a depasit Apple la inceputul lui 2012, devenind cel mai mare producator de smartphone-uri, si si-a mentinut pozitia pe tot parcursul anului.      

Vezi cu ce noutati a venit Samsung la CES 2013