In aprilie 2004, Secretariatul General al Guvernului (SGG) si Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, partenerul Microsoft Ireland Operations Limited, au semnat la Palatul Victoria un contract pentru inchirierea de licente Microsoft in valoare de 54,57 milioane de dolari, prin care institutiile administratiei publice centrale aveau dreptul sa utilizeze aplicatiile software ale producatorului american.

Cu o valabilitate de 5 ani, contractul prevedea achizitionarea unui numar de 50.155 licente Microsoft, necesare pentru utilizarea produselor companiei americane de catre institutiile administratiei publice centrale.

Actul normativ care a stat la baza contractului, denumit "Contractul comercial de inchiriere de licente nr. 0115RO", a fost HG 470/2004.

"Valoarea initiala a contractului incheiat in anul 2004 intre SGG si Microsoft, prin reprezentantul Fujitsu Siemens GmbH Austria, a fost de 54.567.465 dolari SUA pentru un numar de 50.155 licente cu drept de utilizare incepand cu anul 2004 pana in anul 2009. Plata catre Fujitsu Siemens GmbH Austria a fost facuta de catre SGG in 9 transe incepand cu anul 2005 pana la data de 15 aprilie 2009", se arata intr-un raspuns la Biroului de presa al Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) remis la solicitarea Mediafax.

Precizarile MSI  vin dupa ce Wall Street Journal a scris marti ca autoritatile federale din Statele Unite investigheaza compania Microsoft si parteneri de afaceri ai acesteia care ar fi oferit mita unor oficiali guvernamentali din Romania, Italia si China pentru a obtine contracte.