Reprezentantii celor doua companii, cotrolate de grupul elen OTE, considera ca trebuie avut in vedere faptul ca pe o piata foarte competitiva, unde preturile oferite utilizatorilor finali sunt deja printre cele mai scazute din Europa, aceste descresteri extrem de abrupte ale tarifelor de terminare a apelurilor pot avea un impact semnificativ pe termen lung asupra industriei si pietei in ansamblu, nu neaparat in beneficiul consumatorilor. 

Romtelecom si Cosmote analizeaza impactul pe care aceste masuri l-ar putea avea asupra business-urilor lor si vor comunica ANCOM o pozitie in termenul solicitat. 

ANCOM propune reducerea drastica a tarifelor maxime de interconectare la telefonie incepand cu l ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,86 eurocenti/minut pentru apelurile la puncte mobile si de la 0,67 eurocenti la 0,15 eurocenti/minut pentru cele fixe. 

"Tarifele de interconectare raman cheia competitiei in telecom. Pe piata de terminare fiecare operator are un monopol natural si de aceea este nevoie sa reglementam aceste tarife, iar datele din piata demonstreaza ca nivelurile stabilite de ANCOM in ultimii 10 ani au stimulat concurenta, inovatia si investitiile in piata de comunicatii din Romania. Sub presiunea concurentei, tarifele medii pentru apeluri au scazut de 7 ori, iar consumul a crescut exponential", a declarat intr-un comunicat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM. 

Potrivit sursei citate, concurenta a condus spre tarife tot mai mici - in prezent consumatorii romani platesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene - 1,9 eurocenti/minut - dar a si stimulat operatorii de comunicatii sa realizeze investitii masive in dezvoltarea unor retele tot mai eficiente si in furnizarea de noi servicii, precum cele de internet in banda larga.