Compania Yota Devices pariaza pe un telefon dual-screen, ce va avea un ecran standard de tip LCD pe o parte, si un altul care imita hartia, pe partea cealalta. Bateria promite sa dureze si ea mai mult decat in cazul smartphone-urilor obisnuite.

"Am creat acest dispozitiv pentru a fi diferiti", a declarat directorul companiei, Vladislav Martynov, in varsta de 43 de ani. "Majoritatea telefoanelor care exista astazi sunt plictisitoare, sunt simple cutii. Acesta e un telefon pentru oamenii care vor sa fie diferiti".

O echipa de 35 de ingineri, cu un buget de 25 de milioane de dolari, a inceput lucrul din luna mai, pentru a transforma conceptul in realitate.

Yota planuieste sa dezvaluie noul model la Congresul Mondial de Telefonie din Barcelona, care va avea loc in februarie. Acesta va fi disponibil pe piata din Rusia din trimestrul III al anului viitor, urmand ca apoi sa fie comercializat la nivel international, prin contracte cu anumiti operatori de telefonie mobila.

Smartphone-ul, care nu a primit inca o denumire oficiala, va fi operat prin sistemul Android si va costa in jur de 500 de dolari, fiind mai ieftin decat un iPhone. Totusi, succesul acestuia nu este garantat. "Au o idee inovatoare, dar un brand putin cunoscut. Piata mobilelor se bazeaza mult pe brand si trenduri, iar competitia va fi acerba", e de parere Carolina Milanesi, analist al firmei de cercetare Gartner Inc.

Martynov recunoaste provocarile, dar spune ca telefonul sau vine cu ceva nou, in timp ce restul jucatorilor de pe piata "nu au mai inovat nimic in ultimii sase ani".

Smartphone-ul va permite utilizatorilor sa isi verifice contul de Twitter sau datele de la bursa in timp real, fara sa mai scoata telefonul din modul stand-by si sa ii consume bateria. Acest lucru este posibil datorita display-ului care imita hartia, tehnologie folosita si de e-book readerul Kindle de la Amazon. Astfel, telefonul foloseste bateria doar in momentul cand utilizatorul schimba imaginea. Hartile sau imaginile vor ramane pe ecranul alb-negru, chiar daca smartphone-ul va fi complet descarcat. Printre alte particularitati ale telefonului se numara ecranul curbat doar pe o parte, creat pentru a incuraja userii sa foloseasca mai mult ecranul economic.