Achizitiile de cipuri ale Samsung au crescut anul trecut cu 29%, la 23,9 miliarde de dolari, in timp ce cheltuielile Apple pentru semiconductori au urcat cu 14%, la 21,4 miliarde de dolari.

Compania sud-coreeana cumpara mai multe cipuri, in conditiile in care vanzarile sale de aparate mobile pe piete pornind din SUA si pana in China o ajuta sa devanseze Apple.

Pozitia puternica detinuta de Samsung pe segmentele telefoanelor si tabletelor o ajuta sa evite problemele legate de cererea im scadere pentru PC-uri, care a provocat anul trecut un declin de 3% al vanzarilor de cipuri la nivel mondial, la 297,6 miliarde de dolari, potrivit Gartner.

In total, sase din 10 cumparatori de cipuri au redus cheltuielile cu aceste componente anul trecut, din cauza vanzarilor mai mici de computere.

Hewlett-Packard, pe locul al treilea in privina achizitiilor de cipuri, a redus cheltuielile cu 13%, la 14 miliarde de dolari, iar Dell, aflata pe locul al patrulea, tot cu 13%, la 8,6 miliarde de dolari. Sony Corp. a urcat insa de pe locul opt pe cinci, majorand cheltuielile pentru cipuri cu 1,9%, la 7,9 miliarde dolari.