Chang Dong Hoon a fost inlocuit de Lee Min Hyouk, de la 1 mai, a anuntat joi Samsung, fara sa explice motivul deciziei. Chang va continua sa coordoneze strategia de design la nivelul companiei, in timp ce Lee se va concentra pe dispozitivele mobile, inclusiv pe gamele Galaxy S si Note.

Decizia a venit la circa o saptamana dupa ce Samsung a raportat cele mai scazute vanzari ale diviziei de telefoane mobile din ultimele cinci trimestre, in timp ce producatorii chinezi castiga cota de piata cu aparate ieftine, dotate cu functii multiple.
Vanzarile grupului au scazut cu 9% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar profitul net a urcat cu 5,9%, la 7.570 miliarde de woni (7,3 miliarde dolari). Veniturile diviziei de telefoane a Samsung, cea mai mare a grupului, au scazut la 32.400 miliarde de won (32 miliarde dolari) in primele trei luni ale anului, cel mai redus nivel atins dupa ultimul trimestru din 2012.

Divizia de dispozitive mobile asigura 76% din profitul operational al Samsung.

Cota Samsung Electronics pe piata smartphone a scazut pentru prima oara in ultimii cinci ani, iar actiunile grupului au inregistrat de la inceputul anului un declin de 1,6%.

"Decizia arata cat de mult vrea Samsung sa schimbe strategia in domeniul telefoanelor. Inovatiile hardware si imbunatatirea functiilor nu reusesc sa entuziasmeze consumatorii", a declarat Nam Dae Jong, analist la Hana Daetoo Securities in Seoul.

Compania a lansat luna trecuta la vanzare smartphone-ul Galaxy S5, cu functii care includ ecran de 5,1 inci, recunoastere de amprenta, camera de 16 megapixeli, senzor pentru ritmul cardiac si carcasa rezistenta la apa.

Samsung anticipeaza ca vanzarile de aparate S5 le vor depasi pe cele de S4. Grupul a livrat 63,5 milioane de Galaxy S4 pana la sfarsitul lunii februarie, conform estimarilor analistilor. Potrivit Strategy Analitycs, cota Samsung pe piata globala de smartphone-uri a scazut in primul trimestru la circa 31%, de la 32% in urma cu un an.

Saptamana trecuta, un tribunal american a obligat Samsung sa plateasca Apple daune de 120 milioane de dolari pentru incalcarea unor patente, cele doua companii fiind implicate in mai multe procese la nivel mondial. Apple ceruse daune de doua miliarde de dolari.