Samsung Electronics a pierdut 14 miliarde de dolari din capitalizarea bursiera, dupa ce actiunile au scazut luni dimineata cu 7,2%, la Bursa de la Seul.

"Unii au spus initial ca Galaxy Note 7 ar putea fi cel mai bun smartphone, dar acum este posibil ca telefonul sa fie cunoscut ca fiind cel mai slab din istorie", a declarat analistul Lee Seung-woo, de la IBK Securities, care se asteapta la scaderea vanzarilor grupului sud-coreean in ultimele luni ale acestui an.

Rechemarea la service a smartphone-urilor Galaxy Note 7 ar putea afecta vanzarile si ar putea avea un impact semnificativ asupra imaginii brandului Samsung, pierderile totale fiind evaluate de analisti la 211 miliarde de dolari.

Nomura a redus estimarile privind profitul operational al diviziei de telefonie mobila a Samsung cu 900 miliarde de woni, la 3.100 miliarde de woni, din cauza scandalului.


O agentie guvernamentala din Statele Unite pentru siguranta consumatorilor a facut, vineri, un apel pentru incetarea utilizarii telefoanele Samsung Galaxy Note 7, care pot lua foc, iar compania sud-coreeana a emis in mod voluntar un apel la rechemare pentru zece piete, inclusiv Coreea de Sud si Statele Unite. De asemenea, mai multe companii aeriene de top au interzis folosirea acestor dispozitive in timpul zborului.

In urma rapoartelor conform carora bateriile telefoanelor Note 7 au luat foc, atat in timpul incarcarii cat si a folosirii obisnuite, U.S. Consumer Product Safety Commission a anuntat ca lucreaza la o rechemare oficiala a dispozitivelor si ca pana atunci utilizatorii ar trebui sa le predea cat mai curand.

Samsung Electronics Co Ltd a declarat ca in prezent colaboreaza cu agentia mentionata si le-a cerut clientilor sai din zece tari sa predea imediat telefoanele Note 7.

Apelul autoritatilor americane poate afecta si mai mult producatorul sud-coreean care ar putea primi o lovitura financiara dupa rechemarea dispozitivelor si pierderea clientilor ingrijorati de calitatea telefoanelor.

Potrivit unor analisti, rechemarea ar putea costa Samsung aproape 5 miliarde de dolari. Pentru compania sud-coreeana, impactul se asteapta sa fie unul fara precedent, mai arata sursa citata.

Circa 2,5 milioane de dispozitive premium au fost vandute in lumea intreaga, conform declaratiilor companiei. Aceasta a anuntat ca pentru clientii din Statele Unite care isi schimba telefoanele vor fi acordate carduri cadou in valoare de 25 de dolari.

Intr-o alta declaratie, Samsung a cerut consumatorilor sai din Coreea de Sud sa nu mai foloseasca Galaxy Note 7 si sa le duca la centrele service, in cadrul procesului de rechemare.

Mai multe autoritati si companii aeriene din America de Nord pana in Europa si Asia au emis interdictii sau ghiduri cu privire la folosirea telefoanelor. Joi, U.S. Federal Aviation Administration (FAA) a avertizat calatorii sa nu utilizeze sau sa incerce sa incarce dispozitivele in timpul zborului sau sa le depoziteze in bagajele de cala.

De asemenea, si  compania aeriana australiana Qantas a cerut pasagerilor sa nu foloseasca si sa nu incarce la bordul avioanelor sale telefoane Galaxy Note 7 ale firmei Samsung. In urma rechemarii a milioane de exemplare si a amanarii prezentarii acestui model in mai multe tari europene, din cauza riscului ridicat ca bateria sa explodeze, Qantas a cerut pasagerilor sa nu mai deschida si sa nu incarce la bord astfel de aparate, potrivit unui comunicat prezentat de companie.

Numarul 1 mondial in smartphone-uri, in fata americanului Apple, Samsung se zbate sa-si pastreze reputatia si primul loc la vanzari de telefoane inteligente, pe fondul scandalului imens generat de Galaxy Note 7 si in timp ce marele sau rival a dezvaluit miercuri noul sau model de iPhone.