"Vanzarile au fost stimulate de cererea pentru telefoane inteligente cu preturi reduse pe pietele emergente si smartphone-uri 4G accesibile, ca urmare a campaniilor de promovare demarate de furnizorii de servicii de comunicatii de pe multe piete", precizeaza Gartner.

In topul producatorilor, grupul sud-coreean Samsung a ramas lider cu 81 milioane smartphone-uri vandute in primul trimestru si o cota de piata de 23,2%, urmat de Apple cu 51,6 milioane (14,8%), Huawei (8,3%), Oppo (4,6%) si Xiaomi (4,3%). Insa cota de piata a Apple a scazut de la 17,9% la 14,8%, in conditiile in care numarul telefoanelor iPhone vandute a scazut de la 60,2 pana la 51,6 milioane.

Inca odata, producatorii chinezi au demonstrat ca au devenit o forta din ce in ce mai importanta pe piata smartphone, cu trei producatorii in primii cinci (Huawei, Oppo si Xiaomi) care au fost responsabili pentru 17% din vanzarile globale in primele trei luni.

In ceea ce priveste piata sistemelor de operare pentru smartphone, Android si-a majorat avansul fata de iOS si Windows ajungand la o cota de 84%. Sistemul iOS controla o cota de piata de 14,8% in timp ce Windows si BlackBerry controlau o cota de 0,7% respectiv 0,2%.