Piata mondiala a smartphone-urilor a avansat cu 47% in trimestrul al treilea, la 169,2 milioane de unitati, fiind dominata de primii doi producatori, Samsung si Apple.

Cererea puternica pentru telefoanele din gama Galaxy a ajutat Samsung sa vanda 55 de milioane de smartphone-uri in trimestrul al treilea. Grupul controleaza 32,5% din piata mondiala a smartphone-urilor.

In acelasi interval, Apple a vandut 23,6 milioane de unitati, reprezentand o cota de piata de 14%. Vanzarile Apple din trimestrul al treilea au fost influentate de amanarea achizitiilor de catre unii clienti, pana la lansarea noului model Iphone 5.

"Cei doi producatori controleaza impreuna 46,5% din piata smartphone-urilor, iar un grup destul de mare se lupta pentru pozitia a treia", a declarat Anshul Gupta, analist principal la Gartner.

Cota de piata a Nokia a continuat sa scada in trimestrul al treilea. Grupul a vandut 7,2 milioane de smartphone-uri, reprezentand o cota de piata de 4,2%.

RIM, producatorul Blackberry, s-a situat pe pozitia a treia in topul vanzarilor, cu 8,9 milioane de unitati si cota de piata 5,2%, iar HTC pe patru.

Nokia a avut probleme in a tine pasul cu ceilalti producatori de smarphone-uri, in pofida vanzarilor modelului Lumia 900, care au totalizat 4 milioane de unitati la nivel global.

In timp ce piata smartphone-urilor a crescut cu aproape 50% in trimestrul al treilea, vanzarile de telefoane mobile la nivel global au scazut cu 3%, la 428 milioane de unitati.