În ultimele sale prognoze de piaţă, publicate joi, IDC se aştepta ca în acest an să fie livrate 1,2 miliarde smartphone-uri la nivel mondial, faţă de 1,4 miliarde unităţi livrate anul trecut. Noile cifre reprezintă o revizuire semnificativă a prognozelor publicate de IDC în luna februarie, când aceeaşi firmă de consultanţă se aştepta la un declin de 2,3%.

Potrivit IDC, piaţa de smartphone din China va înregistra un declin de ordinul unei singure cifre, având în vedere revenirea ţării asiatice după faza iniţială a pandemiei de coronavirus. În schimb, Europa a avut de suferit o lovitură mai dură din partea Covid-19, astfel că analiştii se aşteaptă ca regiunea să înregistreze o contracţie mai amplă a cheltuielilor şi cererii de smartphone.

"Ceea ce a început ca o criză pe partea ofertei a devenit o problemă pe partea de cerere globală. Carantina introdusă la nivel naţional şi creşterea şomajului au afectat încrederea consumatorilor şi i-au făcut să-şi redirecţioneze chletuielile spre produsele de bază, ceea ce a afectat în mod direct achiziţiile de smartphone pe termen scurt", susţine Sangeetika Srivastava, analist la IDC, potrivit Agerpres.

IDC se aşteaptă însă la o relansare a vânzărilor şi a livrărilor în 2021, sugerând că unele achiziţii de telefoane mobile inteligente vor fi doar amânate şi nu anulate complet. În plus, proliferarea serviciilor de telefonie mobilă 5G va ajuta şi ea la relansarea interesului consumatorilor, susţin analiştii.

"O veste bună este că 5G ar urma să fie un catalizator pe întreaga perioadă de prognoză, ceea ce va juca un rol vital în revenirea pieţei mondiale de smartphone în 2021", susţine Srivastava.

Noile estimări anuale de la IDC vin câteva zile după ce Gartner, o importantă firmă de cercetare de piaţă, a informat că în primele trei luni ale acestui an, vânzările mondiale de smartphone au scăzut cu 20,5%, acesta fiind cel mai abrupt declin înregistrat vreodată.

Grupul sud-coreean Samsung şi-a păstra poziţia de lider pe piaţa telefoanelor inteligente, cu o cotă de 18,5%, în pofida faptului că vânzările sale s-au redus cu 22% în primul trimestru. Grupul chinez Huawei este, în continuare, pe locul doi mondial, cu o cotă de piaţă de 14,2%, după o cădere a vânzărilor de 27%. Compania americană Apple se menţine pe locul trei la nivel mondial, cu o cotă de piaţă de 13,7%, scăderea vânzărilor sale în primul trimestru al anului 2020 fiind de opt procente.