Arestarea lui Lee a dat o noua lovitura gigantului tehnologic din a patra mare economie asiatica.

Curtea Constitutionala trebuie sa ia luna viitoare o decizie referitoare la suspendarea presedintelui Coreii de Sud de catre Parlament, care, daca va fi confirmata, va duce la prima inlaturare din functie a unui presedinte sud-coreean ales democratic.

”Cei cinci directori vor fi acuzati de dare de mita, deturnare de fonduri si ascunderea unor active in strainatate”, a declarat Lee Kyu-chul, purtator de cuvant al unui procuror special care instrumenteaza cazul.

Lee va mai fi acuzat ca a mintit sub juramant in Parlament, a adaugat el.

Ceilalti directori care vor fi pusi sub acuzare sunt vicepresedintele Samsung Group, Choi Gee-sung, presedintele Chang Choong-ki, presedintele Samsung Electronics, Park Sang-jin, si vicepresedintele executiv Hwang Sung-soo, a spus purtatorul de cuvant.

Un purtator de cuvant al Samsung Group a refuzat sa comenteze acuzatiile.

Reprezentantul procurorului care instrumenteaza cazul a mai spus ca dosarul impotriva presedintelui Park Geun-hye va fi inaintat unui procuror obisnuit, iar acesta ramane suspect. Lee a semnalat ca si alte conglomerate ar putea fi implicate in investigatie.

Park Geun-hye a fost suspendata de Parlament in decembrie din functia de presedinte al Coreii de Sud, in urma acuzatiilor ca impreuna cu prietena sa apropiata Choi Soon-sil a exercitat presiuni asupra unor mari companii, intre care Samsung, pentru a oferi donatii unor doua fundatii care sustineau initiativele politice ale presedintelui.