In doua interviuri acordate Washington Post si Politico, publicate joi, Tim Cook a facut cateva precizari privind marturia pe care intentioneaza sa o depuna saptamana viitoare intr-o comisie de investigatii din Congres, care ancheteaza companiile ce apeleaza la diverse manevre contabile pentru a-si reduce contributiile fiscale, noteaza Bloomberg.

Seful Apple considera ca nivelul actual de taxare a profiturilor "repatriate" de corporatii, de 35%, este prea ridicat. Apple a atras atentia autoritatilor americane dupa ce a prezentat, in luna aprilie, un plan care prevede rasplatirea investitorilor prin rascumpararea de actiuni in valoare de 100 miliarde de dolari pana in 2015.

Guvernul si Congresul sunt deranjate de metoda aleasa de Apple pentru a fianta programul. Din rezervele de aproximativ 140 miliarde de dolari detinute de companie, peste 100 miliarde sunt plasate in afara Statelor Unite. Astfel, pentru a evita taxa de 35%, Apple a decis sa finanteze rascumpararea de actiuni prin imprumuturi, o premiera pentru companie.
Moody's estimeaza ca Apple va evita astfel cheltuieli fiscale de 9,2 miliarde de dolari.

Cook a aparat pozitia Apple, afirmand ca producatorul de electronice nu a transferat in strainatate profitul obtinu in SUA, potrivit Politico. Comisia din Congres ancheteaza mai multe companii pentru astfel de practici, printre care Microsoft si Hewlett-Packard. CEO-ul Apple a adaugat ca doreste sa creeze mai mult locuri de munca in SUA.

In decembrie, Cook a afirmat ca Apple va investi 100 de milioane de dolari pentru facilitati de asamblare a computerelor Mac in SUA, decizie care ar putea crea 200 de locuri de munca.

Apple sustine totodata ca produsele nu vor fi asamblate cu piese de import, ci cu componente electronice produse in statul Arizona.

In ultimul an fiscal incheiat, Apple a inregistrat profituri de 40,4 miliarde de dolari in afara Statelor Unite, din care ar pierde 13,8 miliarde de dolari daca ar aduce banii in tara.