Cartea a fost scrisa in colaborare cu Jared Cohen, fost constultant pe probleme de terorism in Departamentul de Stat al SUA, astazi director la Google Ideas. Cei doi abordeaza premisele unei lumi in care fiecare persoana va fi conectata digital.

Printre previziunile enumerate in carte se numara faptul ca in scoli vor incepe sa fie predate cursuri de protectie pe Internet, toata lumea va fi online pana in 2020, media va trebui sa faca eforturi uriase sa tina pasul cu distribuirea rapida a informatiei, “cloud-ul” va continua sa se extinda, asemenea web-ului, lucru ce va duce la revolutii in tarile cu guverne opresive, si tot mai multi oameni vor utiliza Internetul pentru a initia actiuni teroriste, dar tot cu ajutorul acestuia din urma ei vor fi si mai usor de reperat.

“Aceasta este o carte despre tehnologie, dar mai mult decat atat, este o carte despre oameni si cum interactioneaza, implementeaza, adapteaza si exploateaza ei tehnologia in mediul inconjurator, acum si in viitor. Tehnologiile de comunicare aduc cu sine o gramada de posibilitati, dar daca acestea vor fi folosite intr-un scop bun sau rau depinde numai de oameni”, scriu cei doi in volumul lansat, potrivit CNN.

Iata cum explica autorii fiecare predictie in parte:

1. Cursuri de protectie a datelor pe Internet vor fi predate in scoli, alaturi de cele de educatie sexuala.

“Parintii vor trebui sa fie si mai implicati daca vor sa se asigure ca viitorul copiilor nu le va fi afectat de greselile pe care acestia le fac online. Copiii se maturizeaza mult mai repede pe internet decat o fac in viata reala, asa ca cei mai multi parinti isi vor da seama ca este foarte important sa aiba discutii cu ei despre securitatea datelor online, chiar mai inainte de discutiile despre educatia sexuala”.

2. Dezvoltara Internetului pe mobil va aduce toata lumea in online pana in 2020.

“Ceea ce ar putea parea drept un mic pas pentru unii, cum ar fi smartphone-uri la pretul sub 20 de dolari, ar putea fi la fel de important pentru altii ca si posibilitatea de ajunge la serviciu intr-o masina fara sofer. Telefoanele mobile schimba felul in care oamenii din tarile in curs de dezvoltare acceseaza si folosesc informatia, iar rata de adoptie a acestui sistem ia avant. Sunt deja peste 650 de milioane de utilizatori de telefoane mobile in Africa, in timp ce in Asia numarul lor ajunge la aproape trei miliarde”.

3. Organizatiile media si conceptul de “breaking-news” nu vor mai fi compatibile, pentru ca nu vor putea tine pasul cu informatia in timp real, care va aparea pe platforme de socializare.

“Fiecare generatie viitoare va fi capabila sa produca si sa consume mai multa informatie decat cea precedenta si oamenii vor avea tot mai putina rabadare cu media care nu poate sa tina pasul. Organizatiile de stiri vor ramane o parte importanta a societatii in mai multe feluri, dar multe produse media nu vor mai supravietui in forma lor curenta”.

4. Cloud-ul si stocarea informatiilor online vor lua amploare, schimband modul in care privim protectia datelor.

“Posibilitatea ca datele personale ale cuiva sa devina publice intr-o buna zi, indiferent daca din greseala sau intentionat, exista intotdeauna. Oamenii vor fi responsabili pentru asocierile pe care le fac in mediul virtual si toata lumea va fi afectata pentru ca retelele online tind sa fie mai mari si mai dispersate decat cele fizice. Din moment ce informatia va fi libera, nu scrie nimic din ce nu vrei sa fie folosit impotriva ta in instanta sau sa apara pe prima pagina a unui ziar”.

5. Pe masura ce Internetul se va extinde, vor avea loc revolutii in tarile cu guverne opresive, mai mult decat in oricare alta perioada din istorie.

“Cu noul acces la spatiul virtual si la tehnologiile sale, oamenii de peste tot vor profita de moment pentru a-si arata nemultumirile sau temerile cu tenacitate si convingere. Multi dintre cei care vor conduce aceste grupuri vor fi tineri, nu din cauza ca populatia din aceste tari este preponderent tanara, ci pentru ca exista un amestec de activism si aroganta care se regaseste in ei”.

6. Mai multi oameni vor folosi tehnologia ca pe un instrument al terorii. Dar Internetul va duce si la prinderea mai usoara a teroristilor.

“Multe dintre populatiile care abia acum descopera internetul sunt tinere si traiesc in zone restrictive, cu oportunitati economice limitate si o istorie a revoltelor interne si externe. Terorismul va exista, bineinteles, intotdeauna, si va continua sa aiba un impact distructiv. Dar asa cum teroristii viitorului vor fi fortati sa traiasca atat in lumea reala, cat si in cea virtuala, vor avea parte de mai putina discretie. Va fi mai multa supraveghere digitala, mai multe interactiuni vor ramane inregistrate, asa ca nici macar cei mai sofisticati teroristi nu vor putea sa se ascunda complet online”.