Everything Everywhere, operatorul britanic detinut in parteneriat de Deutsche Telekom si France Telecom, a redus in ianuarie tarifele pentru cele mai rapide servicii 4G. In Franta, operatorul SFR, controlat de grupul Vivendi, a scazut cu pana la 25% preturile pachetelor. In Germania, prima mare piata vest-europeana cu servicii 4G, Vodafone a scazut pretul celor mai scumpe abonamente. 

"Sectorul telecom din Europa este intr-o perioada de deflatie. Veniturile pe utilizator nu au crescut niciodata pentru mai mult de doua trimestre consecutive pe cele mai importante piete europene. 4G nu va schimba prea mult aceasta situatie", a comentat, pentru Bloomberg, Benoit Maynard, analist pe telecomunicatii la banca franceza Natixis. 

Dupa o perioada indelungata de scadere a tarifelor in Europa, datorita interventiei autoritatilor de reglementare si competitiei tot mai dure, companii precum Orange sau Vodafone sperau ca preturile mai mari care insotesc serviciile 4G sa impinga factura medie spre nivelurile mai ridicate din Statele Unite. 

In SUA, facturile la telefonie mobila au crescut la o medie de 50 de dolari pe luna, de la 41 de dolari in 2007, potrivit datelor Sanford C. Bernstein. In aceeasi perioada, factura medie din Europa de Vest a coborat de la 41 de dolari pe luna la 32 dolari pe luna. 

Verizon Wireless, cel mai mare operator din SUA, a incasat in ultimele trei luni ale anului trecut in medie 147 dolari pe luna pentru abonamentul de date la care pot fi conectate mai multe dispozitive simultan. La AT&T, numarul doi pe piata americana, abonamentele individuale de date (cu un singur numar) au adus in medie venituri de 65 de dolari pe luna in aceeasi perioada. 

Odata cu cresterea exponentiala a traficului mobil de internet, datorita raspandirii rapide a smartphone-urilor, operatorii telecom s-au vazut nevoiti sa efectueze investitii pentru a creste capacitatea retelelor. In Europa, traficul suplimentar din ultimii ani nu s-a tradus intr-o crestere a veniturilor.  Cheltuielile de capital, indicator care include investitiile in infrastructura, vor creste cu 6,8% in acest an pentru cei mai mari operatori din Europa - Vodafone, Telefonica, Deutsche Telekom si France Telekom - potrivit datelor Bloomberg. In acelasi timp, analistii anticipeaza scaderea veniturilor cu 2,8%. 

Intrarea tarifelor intr-o spirala negativa aminteste de greselile deceniului trecut, cand aparitia standardului 3G a fost urmata de probleme asemanatoare. 

"Este dificil pentru operatori sa ceara mai multi bani pentru 4G in viitor, din moment ce astazi serviciile 3G nu costa mai mult", spune Hames Crawshaw, analist la S&P Capital IQ, Londra. Europenii au demonstrat ca nu sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru viteze mai mari de acces la internet, dar sunt in acelasi timp pregatiti oricand sa schimbe reteaua daca nu sunt multumiti de performantele conexiunii. 

Pe langa costul ridicat al investitiilor si presiunile in privinta preturilor, serviciile 4G se dovedesc scumpe si din alt punct de vedere. Licentele pentru accesul operatorilor la frecventele necesare au costuri substantiale in Europa. Guvernul spaniol a atras 1,65 miliarde euro prin vanzarea acestor licente, in timp ce Franta a castigat acum doi ani 3,5 miliarde euro. In luna decembrie, patru companii au platit 3,8 miliarde euro guvernului olandez pentru preluarea licentelor. Una dintre acestea, KPN, a fost nevoita sa anuleze plata dividendelor pentru a finanta investitia.  In Marea Britanie, guvernul spera sa obtina 3,5 miliarde lire sterline din vanzarea licentelor catre Vodafone, Hutchinson Whampoa si BT Group, licitatie care a inceput in ianuarie. EE detine deja de anul trecut frecventele necesare, fiind singurul operator din Regatul Unit care ofera 4G.