Bazandu-se pe documente secrete obtinute de la fostul consultant al serviciilor americane de informatii Edward Snowden, postul public canadian afirma ca Centrul pentru Securitatea Telecomunicatiilor Canada (CSTC) a fost in masura sa urmareasca miscarile tuturor pasagerilor care s-au aflat pe aeroporturi si s-au conectat la sisteme wifi cu aparatura mobila (telefoane, tablete sau computere).

Aceste persoane puteau sa fie urmarite, ulterior, in calatoriile lor, prin intermediul conectarilor la sisteme wifi publice (cafenele, biblioteci, hoteluri, mijloace de transport in comun) pe teritoriul Canadei, dar si pe aeroporturile americane. Potrivit acestor documente, CSTC a efectuat aceasta operatiune cu titlul de test in contul Agentiei americane de informatii NSA.

Potrivit legii canadiene, CSTC are ca misiune sa efectueze operatiuni in domeniul informatiilor numai in strainatate, sa intercepteze comunicatii si sa supravegheze traficul pe Internet. In ultimele luni, aceasta Agentie a fost criticata dur, in mai multe randuri, din cauza unor presupuse interventii pe teritoriul canadian. CSTC a facilitat, astfel, spionarea comunicatiilor in cursul Summitului G20 de la Toronto, in 2010, in contul NSA.

Dezvaluirea supravegherii calatorilor, inclusiv canadieni, pe aeroporturi, contrazice declaratii ale sefului serviciului canadian de informatii, care nega faptul ca serviciul i-ar spiona pe canadieni. "Protejarea vietii private a canadienilor este cel mai important principiu al nostru", afirma el.

Premierul conservator Stephen Harper a recurs la un comisar independent pentru a se asigura ca activitatile CSTC sunt conforme legii.

Potrivit CBC, CSTC avea ca obiectiv sa testeze un nou program de spionare, pe care serviciul canadian l-a dezvoltat impreuna cu NSA. Citand surse anonime, CBC a anuntat ca aceasta tehnologie, creata in 2012, este deplin operationala in prezent.