In Coreea de Sud lucrurile au capatat proportii ingrijoratoare. Un numar de 2,5 milioane de oameni, reprezentand 5% din totalul populatiei, a fost diagnosticat ca suferind de dependenta fata de telefonul mobil.

Problema a devenit atat de serioasa incat a dus la infiintarea unor clinici speciale de tratare a celor suferinzi.

Cei mai afectati sunt tinerii. “Aproximativ 11% dintre adolescenti sufera de aceasta forma de dependenta. Tinerii care folosesc astfel de device-uri prezinta simptome de retragere din viata sociala, acestora fiindu-le mai greu sa faca fata realitatilor de zi cu zi”, spune Aun Na-Rae, managerul unui centru de tratament.

In incercarea de a stopa aceste efecte, autoritatile vor sa invete copiii de la varsta de trei ani despre modalitatile prin care se proteja de folosirea excesiva a gadgeturilor. Doctorii avertizeaza ca acestea pot cauza schimbari fundamentale in procesul de dezvoltare a creierului.

Daca adolescentii devin dependenti de smartphone-uri, lobul frontal al acestora va fi influentat, avand efecte negative in capacitatea de a lua decizii si in controlul emotiilor si impulsurilor”, atrage atentia medicul psihiatru Choi Jung-Seok.