Revenind in ofensiva, Apple ar putea lansa un iPhone mai ieftin, dupa modelul ipad Mini, pentru a atrage clienti din randul utilizatorilor smartphone-urilor mai putin performante, considera expertii Strategy Analytics, citati de Reuters, preluata de CNBC.

Vanzarile de smartphone-uri la nivel mondial vor creste cu 27% in acest an, la 875 milioane unitati, dupa o crestere puternica de 41% in 2012. Incetinirea este determinata de saturarea unor piete cheie precum economiile dezvoltate din America de Nord, Europa de Vest si Asia.

Samsung Electronics ar trebui sa livreze 290 milioane de smartphone-uri in acest an, in urcare cu 35% de la nivelul de 215 milioane unitati estimat pentru 2012, potrivit Strategy Analytics.

Vanzarile Apple ar urma sa creasca totodata cu 33%, la 180 milioane de smartphone-uri. Astfel, cota de piata a Samsung va urca de la 31% la 33%, in timp ce Apple va ocupa 21% din piata, fata de 20% anul trecut.

Conform termenelor de lansare de pana acum, Samsung ar putea dezvalui in prinavara sau vara Galaxy S IV, cea de-a patra versiune a navei amiral care a asigurat succesul si notorietatea companiei pe piata smartphone-urilor in ultimii ani. Spre finalul anului, compania sud-coreeana ar trebui sa prezinte cea de-a treia generatie a telefonului-tableta Galaxy Note.

In timp ce Samsung propune o gama variata de smartphone-uri, acoperind toate segmentele de pret, cu o diversitate larga in privinta dotarilor, marimii ecranului si designului, Apple mizeaza in mod traditional pe un singur model iPhone, fiecare generatie noua inlocuind-o pe cea anterioara, care devine mai accesibila ca pret.

Unii analisti speculeaza ca Apple ar putea prezenta in aceasta vara un posibil "iPhone Mini", pentru a atrage utilizatorii care nu isi permit smartphone-ul de varf al companiei, insa Strategy Analytics considera ca o varianta mai ieftina a smartphone-ului ar putea sosi abia in 2014.