Livrarile mondiale de PC-uri au totalizat 76 milioane de unitati in cel de-al doilea trimestru din 2013, cu 10,9% mai putin fata de anul precedent, potrivit firmei de cercetare Gartner.

Motivul este unul cat se poate de evident: laptopurile, dar si alte dispozitive mobile, de tipul tabletelor, care ofera o mai mare libertate de miscare, au luat locul calculatoarelor de birou in preferintele consumatorilor.   

Conform Gartner, introducerea tabletelor low-cost, in special in economiile emergente, a afectat vanzarea de PC-uri.   

"Pe pietele emergente, tabletele ieftine au devenit principalul gadget al oamenilor, acestia amanand, in cel mai bun caz, cumpararea unui calculator de birou", spune Mikako Kitagawa, principal analist la firma de cercetare.  

Un studiu similar venit din partea companiei de analiza IDC arata un declin de 11,4% in livrarile de computere personale, in aceeasi perioada, fata de 2012. IDC utilizeaza o alta metoda de calcul, anuntand livrari totale de 75,6 milioane de unitati in al doilea trimestru.

Cu toate acestea, cifrele date publicitatii de cele doua firme de cercetare nu difera foarte mult, iar trendul general este unul evident.   

Analistii de la IDC sunt insa mai optimisti, spunand ca incetinirea este chiar putin mai mica decat s-au asteptat, iar situatia are totusi sanse de imbunatatire in lunile urmatoare. Acestia avertizeaza ca este insa nevoie de multa munca pentru o revitalizare completa a sectorului.  

"Odata cu evolutia din al doilea trimestru, destul de apropiata fata de prognozele noastre, ne asteptam sa vedem o usoara imbunatatire in cea de a doua parte a anului. Cresterea incetinita din Europa si China reflecta riscurile, in timp ce situatia usor mai buna din SUA reflecta potentialul de imbunatatire. Cu toate acestea, slabiciunile pietelor emergente continua sa fie o problema de fond pe termen lung. In plus, eforturile industriei de PC-uri de a scadea preturile si de adoptare a tehnologiei cu touch trebuie sa fie dublate de unele si mai puternice pentru lansarea unor produse mai atractive, care sa faca fata device-urilor de tip tablete", spune Jay Chou, senior analist la IDC Worldwide PC Tracker.