Noua tehnologie e responsabila, dar nu trebuie ignorata nici concurenta in crestere pe segmentul IT. Asa se face ca cea mai ieftina tableta costa acum mai putin decat un plin de benzina. In primele 4 luni ale anului, vanzarile din domeniu au depasit pragul de 100 de milioane de dolari.

Cine dorea anul trecut sa-si innoiasca smartphone-ul, tableta si laptopul, scotea, in total, din buzunar, pentru cele mai ieftine produse cel putin 2.750 de lei. In 2013, lucrurile stau cu totul altfel. Cel mai ieftin smartphone porneste de la 350 de lei, tableta de la 250 de lei, iar laptopul de la 1.100 de lei. Totalul: 1.700 lei.

Si valul de ieftiniri nu se va opri aici. Se pregatesc gadgeturi noi pentru sezonul toamna-iarna, asa ca producatorii trebuie sa scape de generatia veche. In septembrie, se va deschide cel mai mare targ de electronice din Europa, IFA Berlin, unde sute de expozanti vor prezenta noile tehnologii.

Gasim acum pe piata, la preturi bune, modelele anului 2012 sau 2011, care se vand si cu 60 la suta reducere.

Un smartphone cu Android costa 350 de lei. Dar, cele mai mari scaderi de pret, de 1.000 de lei, sunt la telefoanele de mijloc si la cele care candva reprezentau varful tehnologiei.

Deloc de neglijat este ieftiniriea tabletelor. Cele de 300 de lei se misca rapid, chiar si in comparatie cu un gadget de trei ori mai scump.

Tehnologia din laptopuri este cea care se schimba cel mai des. La fiecare 6 luni apar noi procesoare, mai rapide si economice. E si motivul pentru care tehnologia veche de un an sau doi ajunge sa fie data la pret de dumping.