Profesoara Dina Katabi, de la Institutul Tehnologic din Massachusetts, impreuna cu studentul Fadel Adib au anuntat aparitia Wi-Vi, o tehnologie care se foloseste de Wi-Fi pentru a permite utilizatorilor sa vada miscarile unei alte persoane atunci cand aceasta se afla dincolo de un perete.

Numele de Wi-Vi este o combinatie dintre Wi-Fi si vision (vedere).  

Noul dispozitiv are la baza aceeasi antena wireless care se gaseste intr-un telefon mobil sau intr-un laptop, de unde si ideea incorporarii sale intr-un telefon.  

Reusitele anterioare aratau ca interferarea undelor Wi-Fi cu prezenta unui corp uman putea fi folosita ca mecanism de detectare a miscarii. Insa pana acum era nevoie ca un router wireless sa se afle in camera persoanei vizate si un munte de tehnologie care sa transmita undele radio de detectie, spune Katabi.  

O alta problema care se ridica era ignorarea celorlalte semnale, pentru ca Wi-Fi-ul se “loveste” de oameni, dar si de pereti sau mobila, acele semnale fiind de pana la o suta de mii de ori mai puternice decat in cazul persoanelor.  

Dispozitivul lui Katabi trimite doua semnale wireless, dintre care al doilea reprezinta reversul primului, in ceea ce profesoara numeste “anularea interferentelor”. Astfel, cele doua semnale se anuleaza reciproc, in afara cazului in care dau de o tinta in miscare, asa cum este cazul oamenilor.  

"Ca sa reducem interferentele am schimbat structura semnalului Wi-Fi, asa ca toate reflectiile nedorite se anuleaza", a explicat profesoara.  

Tehnologia este gandita sa fie portabila si s-ar putea dovedi utila la detectarea hotilor, dar si atasata la un dispozitiv de monitorizare a bebelusilor.