Smartphone-ul Moto X urmeaza sa fie lansat pe piata in luna octombrie a acestui an. Conform promisiunilor facute de directorul Motorola, acesta urmeaza sa inglobeze cei mai sofisticati senzori portabili si va putea sti orice face o persoana la un moment dat, indiferent daca aceasta conduce, doarme sau se plimba prin jurul casei.

Google pariaza pe faptul ca userii se vor indragosti de tot ce are de oferit noua tehnologie. Smartphone-urile obisnuite si-au limitat capacitatea de intruziune in viata utilizatorului, in special pentru ca producatorii lor nu si-au imaginat ca ne vom dori la un moment dat acest lucru. In plus, pentru o monitorizare eficienta, este nevoie ca senzorii incorporati sa ruleze tot timpul pe fundalul telefonului, undele sale radio fiind mereu in alerta, ceea ce inseamna un consum important de energie pentru bateria gadgetului.

Insa Moto X este proiectat in asa fel incat senzorii sai sa consume foarte putin. Modelul vine echipat si cu o pereche de microprocesoare, special create ca sa faciliteze monitorizarea permanenta. Toate aceste parti electronice facute la comanda vor permite utilizatorilor “sa interactioneze cu telefonul in alte moduri decat ar fi putut-o face cu restul device-urilor”, promite Woodside.

De exemplu, telefonul va sti cat de repede ne deplasam, asa ca ne poate interzice optiunea de a da mesaje cand ne aflam la volan. Si mai are capacitatea de a sti nu numai cand l-ai scos din buzunar, ci si pentru ce anume, asa ca poate porni instantaneu camera foto, atunci cand vrem sa facem o fotografie.

Tehnologia care sta la baza tuturor acestor inovatii se numeste Google Now, creata pentru telefoanele cu sistem de operare Android. Ceea ce isi propune Google Now este sa dea userilor informatia de care au nevoie, atunci cand au nevoie de ea, fara ca macar acestia sa o ceara. Cand se face o cautare pe browserul Chrome, pe un telefon Android de generatie noua, Google integreaza toata istoria cautarilor, toate e-mailurile din Gmail, insemnarile din Google Calendar si asa mai departe, ca sa iti poata spune, de exemplu, cum va fi vremea, inainte sa iesi pe usa, sau la ce ora incepe filmul la care vrei sa ajungi.

Adaugand la toate acestea senzorii mereu activi de pe Moto X, Google Now, care este deja integrat in browserele de pe ultimele telefoane Android, va permite accesul Google la o cantitate de informatii personale fara precedent despre utilizatori.

Prin aceste inovatii, Motorola reuseste un pas important in crearea unor telefoane revolutionare, capabile sa reuneasca atat puterea Androidului, cat si serviciile oferite de Google. Motorul de cautare nu a avut niciodata atata control asupra ambelor parti, de hardware si software, cum se intampla in cazul Apple, asa ca achizitia Motorola a fost pasul necesar pentru evolutie. Si, asa cum Apple a demonstrat deja, integrarea celor doua reprezinta cheia spre succes si dominarea pietei.

Google este oricum mai bun pe partea de servicii decat Apple, asa ca, daca si componentele Motorola se dovedesc la fel de atragatoare (ceea ce este foarte posibil, avand in vedere combinatia de senzori si procesoare), am putea avea in sfarsit pe piata un produs care sa refaca ordinea in clasamentul smartphone-urilor, dominata pana acum de Samsung si Apple.

Woodside a dat de inteles ca iPhone este tinta reala pe care Moto X si-a propus sa o depaseasca, cand a vorbit de companii care isi vand telefoanele cu adaosuri de 50%, lucru pe care a promis ca nu il va repeta in cazul acestui model.