Pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper, director la Motorola, si-a testat creatia - telefonul portabil botezat "DynaTAC". Echipa lui a avut nevoie de trei luni pentru a face telefonul celular sa functioneze independent de autovehicul.

Cooper a iesit pe o strada aglomerata din Manhattan si l-a sunat pe Joel Engel, omologul lui de la o companie rivala, pentru a-l anunta ca tine in mana primul tefelon celular.

I-am spus: "Joel, sunt Martin Cooper. Te sun de pe un telefon celular, un telefon mobil adevarat, un telefon celular portabil". S-a lasat linistea la capatul liniei. Nici acum nu isi aminteste convorbirea”, povesteste Martin Cooper (foto), inventatorul telefonului mobil.

Cooper mai spune ca, absorbit de conversatia la noul telefon, a fost cat pe ce sa fie lovit de o masina. "Am pasit pe sosea si un reporter m-a tras de brat pe trotuar. Era sa fiu lovit de un taxi. A fost un eveniment istoric si sunt sigur ca s-a repetat de multe ori de atunci", mai povesteste Martin Cooper.

"DynaTAC" cantarea peste un kilogram, puteai vorbi la el 35 de minute, insa trebuia lasat la incarcat 10 ore. Peste un deceniu abia telefonul a ajuns in magazine. Cantarea de doua ori mai putin, iar pretul se apropia de 4 mii de dolari, echivalentul a aproape 10 mii de dolari in zilele noastre, asa ca nu oricine si-l putea permite.

Potrivit BBC, in 2012, in toata lumea se vandusera peste 6 miliarde de telefoane mobile, in conditiile in care populatia Planetei este de 7 miliarde de persoane.