Dezvoltarea acestor sisteme dureaza de cinci ani, potrivit cotidianului britanic, care se bazeaza pe documente obtinute de la fostul consultant al serviciilor secrete de informatii Edward Snowden, in prezent refugiat in Rusia, noteaza AFP.

Aceste dezvaluiri au loc in contextul in care Europa si Asia se afla in plina polemica cu Statele Unite cu privire la colectarea in masa de date de catre Washington si in care Snowden a relevat colaborarea stransa dintre Cartierul General pentru Comunicatii al Guvernului britanic (Government Communications Headquarters, GCHQ) si corespondentul sau american, Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA)

Intr-un raport GCHQ despre partenerii sai europeni datand din 2008 si citat sambata de catre The Guardian, Agentia britanica isi exprima "admiratia fata de capacitatile tehnice" ale serviciilor de informatii externe germane BND.

BND are "un potential tehnologic enorm si un bun acces la centrul Internetului - ei supravegheaza deja cabluri de fibre optice de 40 de gigabiti si 100 de gigabiti" pe secunda, se arata in acest raport. In 2012, GCHQ era capabila sa supravegheze doar cabluri de 10 gigabiti pe secunda, precizeaza ziarul.

The Guardian scrie totodata ca GCHQ "a jucat un rol esential in consilierea omologilor sai europeni cu privire la modul in care sa ocoleasca legile nationale menite sa limiteze puterea de supraveghere a agentiilor de informatii".

"Ajutam BND sa obtina o reforma (...) a legislatiei foarte restrictive in materie de interceptari (ale comunicatiilor) in Germania", se precizeaza in raportul GCHQ citat de ziar.

In cazul Frantei, bine evaluata in acest document, Directia Generala pentru Securitate Externa (DGSE) dispune "de un avantaj, avand in vedere relatiile sale cu o societate de telecomunicatii, care nu este numita", potrivit The Guardian. GCHQ "spera sa obtina un profit de pe urma acestei relatii pentru operatiunile sale", adauga ziarul, precizand ca GCHQ a format membri din cadrul DGSE pentru "operatiuni interdiciplinare pe Internet".

In ceea ce priveste Spania, Centrul National spaniol de Informatii (CNI) proceda, cel putin in 2008, la o supraveghere in masa a telecomunicatiilor pe Internet prin intermediul unei societati britanice.

De asemenea, GCHQ isi exprima satisfactia fata de adoptarea in 2008, in Suedia, a unei legi care permite culegerea de date Internet si telefonice transmise prin cabluri de fibra optica.

Dezvaluirile provenind de la Edward Snowden, incepand din iunie, au provocat o polemica puternica in Statele Unite si in lume asupra atingerilor aduse libertatilor publice si vietii private.