Galaxy Alpha, programat sa intre pe piata in septembrie, este cea mai recenta incercare a Samsung de a opri declinul cotei de piata provocat de intensificarea concurentei pe segmentul smartphone-urilor ieftine.

Concurenta mare venita din partea producatorilor chinezi de telefoane ieftine si-a pus amprenta asupra rezultatelor Samsung.

Profitul diviziei de telefoane a companiei, principala sa sursa de venituri, a scazut cu 30% in trimestrul al doilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Agentia de rating Fitch a avertizat marti ca Samsung va inregistra o scadere a cotei de piata de la 31% in 2013 la 25% in 2015.

Analistii anticipeaza ca Apple va lansa iPhone 6 in septembrie sau octombrie si nu se asteapta ca Galaxy Alpha sa afecteze semnificativ succesul noului model de telefon al companiei americane.

"Este o reactie a Samsung la pericolul venit din partea Apple, dar nu cred ca va convinge cumparatorii de telefoane Apple sa treaca la noul smartphone al companiei sud-coreene, care nu difera mult de modelul precedent", a declarat Roberta Cozza, director la compania de cercetare a pietei Gartner.

Galaxy Alpha va fi cu 7 milimetri mai subtire decat modeul precedent si este compatibil cu gama Samsung de smartwatch-uri, respectiv Gear Fit, Gear Live si Gear 2. Telefonul mai este prevazut cu o camera foto de 12 megapixeli.

In urma criticilor legate de materialul plastic folosit la carcasa, Samsung a anuntat ca a trecut la o noua abordare, folosind o carcasa usoara, incadrata intr-o rama metalica.