In perioada aprilie-iunie 2016, Apple a vandut 40,4 milioane de telefoane iPhone, cu 15% mai putin decat cele 47,5 milioane unitati in perioada similara a anului trecut, dar mai mult decat cele 40,02 milioane unitati prognozate de analisti.

Vanzarile de telefoane iPhone reprezinta aproximativ doua treimi din vanzarile totale ale Apple. De asemenea, in trimestrul care tocmai s-a incheiat, Apple a vandut mai putine tablete iPad, computere Mac si ceasuri inteligente Apple Watch decat in trimestrul precedent, in schimb veniturile din servicii au crescut cu 19%.

In aceste conditii, profitul net trimestrial a scazut cu 27%, pana la 7,8 miliarde de dolari, sau 1,42 dolari pe actiune, peste estimarile analistilor care mizau pe un rezultat net de 1,39 dolari pe actiune, in timp ce cifra de afaceri a coborat cu 14,6%, pana la 42,4 miliarde de dolari, de asemenea peste estimarile analistilor care se bazau pe o cifra de afaceri de 42,1 miliarde de dolari.

"Suntem incantati sa anuntam rezultate pe trimestrul al treilea care reflecta cererea puternica a consumatorilor si performante pe care le asteptam la debutul trimestrului", a declarat directorul general de la Apple, Tim Cook, intr-un comunicat de presa.

Publicarea unor rezultate trimestriale care arata ca Apple a vandut mai multe telefoane iPhone si a realizat venituri peste estimarile analistilor a facut ca actiunile Apple sa urce cu 7% in schimburile electronice care urmeaza inchiderii bursei de la New York.

Cu toate acestea, Apple a ajuns la un moment critic. Veniturile au scazut pentru al doilea trimestru consecutiv dupa 13 ani de crestere continua. Chiar daca ramane cea mai valoroasa companie din lume, in functie de capitalizarea de piata, si genereaza profituri mai mari decat orice alta companie, principalele sale produse hardware iPhone, iPad si Mac sunt in scadere, iar noile produse nu se bucura de succesul necesar pentru a putea sustine vanzarile.

In acelasi timp, Apple se confrunta cu o concurenta din ce in ce mai agresiva in special pe piata din China, in Europa este implicata intr-o ancheta fiscala care ar putea sa se finalizeze cu o amenda de mai multe miliarde de dolari, iar in SUA a intrat in conflict cu guvernul federal pe tema pozitiei sale cu privire la datele personale.