Compania controlata de statul elvetian negociaza, in prezent, cu Vodafone, pentru a ajunge la un acord privind aceasta tranzactie, potrivit surselor Reuters, scrie Mediafax.

UBS, cel mai mare grup bancar din Elvetia, este consultantul si reprezentantul companiei britanice in aceste discutii. Swisscom, Fastweb si Vodafone nu au dorit sa comenteze informatia.

Swisscom a cumparat Fastweb, companie care furnizeaza, pe langa servicii de Internet, si servicii de televiziune digitala si telefonie fixa, in 2007, pentru 4,2 miliarde de euro. Fastweb are o valoare estimata intre 4 si 5 miliarde de euro, potrivit unor surse din sectorul bancar.

Vodafone a fost interesata de preluarea Fastweb de mai multa vreme, inaintand mai multe oferte catre Swisscom. Operatorul din Elvetia nu a dorit, pana in prezent, sa vanda unitatea din Italia, datorita faptului ca a fost unul dintre pionierii furnizari de internet prin cablu cu fibra optica.

Prin cumpararea furnizorului de Internet din Italia, Vodafone ar putea evita dezvoltarea retelei proprii, operatiune care ar dura mult timp. Totodata, grupul britanic, al doilea mare operator de telefonie mobila din Italia, dupa Telecom Italia, ar putea creste competitia cu liderul pietei locale prin oferirea unor servicii de Internet de mare viteza.

De altfel, preluarea Fastweb urmeaza strategia Vodafone in Europa, unde a incercat sa isi extinda serviciile de date, pe fondul scaderii operatiunilor de telefonie mobila.

Vodafone a incheiat, in ultima perioada, mai multe tranzactii prin care a preluat operatori din tari ca Germania, Spania sau Grecia. De exemplu, in 2013, grupul britanic a cumparat compania germana de telecomunicatii Kabel Deutschland, pentru 7,7 miliarde de euro.

De asemenea, in martie anul acesta, Vodafone a preluat operatorul spaniol de cablu TV Ono intr-o tranzactie de 7,2 miliarde euro. Ulterior, in luna august, grupul a anuntat cumpararea a 72,7% din actiunile furnizorului grec de servicii de internet Hellas Online, la care detinea deja o participatie de 18,5%.