Apple solicita aprobarea unei piete pentru produse electronice second-hand. Descrierea prezentata in document este similara cu cea facuta de Amazon, in februarie, solicitare deja aprobata.

Sistemul pe care cei de la Apple vor sa il puna in aplicare ar da dezvoltatorilor ocazia sa profite mai mult de pe urma repunerii in vanzare a produselor digitale folosite. Utilizatorii vor transfera astfel accesul la continutul digital “cum ar fi ebook-uri, muzica, filme sau aplicatii de software”, unor alte persoane.

Documentul descrie diferitele aspecte ale sistemului:

- Utilizatorii vor putea urmari istoria documentelor fostului proprietar. “Un utilizator care a cumparat o carte digitala de biologie <folosita> ar putea fi interesat de ce a mai cumparat detinatorul initial, pentru ca acesta i-ar putea da informatii despre cursurile unui profesor, care a recomandat cartea respectiva”.

- Cum s-ar putea gasi cumparatorii si vanzatorii. “Sa zicem ca intr-un avion cineva asculta o melodie pe device-ul X. Un alt pasager, care ar detine device-ul Y si ar dori respectiva melodie, nu ar trebui sa faca altceva decat sa apropie cele doua aparate pentru ca transferul sa fie facut”.

- Plata pentru editori si dezvoltatori. “Masura in care dezvoltatorul aplicatiei va beneficia de o revanzare a acesteia, difera in functie de perioada de timp trecuta de la lansarea pe piata sau de frecventa cu care este revanduta, castigul financiar urmand sa scada proportional”.

Apple se mentine alaturi de Samsung in topul preferintelor utilizatorilor, insa compania americana pare sa isi fi pierdut din forta de altadata. La cel mai important targ de profil de anul acesta, Mobile World Congress, sud-coreenii au bifat patru premii, printre care “cel mai bun dispozitiv mobil” si “cea mai buna infrastructura mobila pentru telefoanele inteligente”, in timp ce Apple nu a raportat niciun succes. In aceste conditii, orientarea catre o piata noua, cat si lansarea mult asteptatului iWatch, pot fi solutiile care sa scoata Apple din impas si sa-i readuca gloria de odinioara.