Mozilla a deschis neoficial evenimentul de la Barcelona. Organizatia nonprofit, care a folosit Firefox in urma cu un deceniu pentru a lupta impotriva controlului Microsoft pe piata motoarelor de cautare online, vrea sa schimbe total acum piata smartphone-urilor.

Industria este in prezent "controlata nenatural de doar cateva companii", a declarat directorul general al Mozilla, Gary Kovacs, la prezentarea primei generatii de dispozitive mobile cu sistem de operare Firefox si partenerilor.

Cei peste 20 de directori din sectorul telecom care au contribuit la lansarea Firefox OS au avut opinii similare.

"Schimbam industria pentru binele tuturor", a declarat Cesar Alienta, directorul general al Telefonica, una dintre cele mai mari companii de telecomunicatii din lume. Seful companiei spaniole a criticat sistemele de operare inchise, precum cel al Apple, si a avertizat ca "piata smartphone-urilor face un pas inapoi de la deschiderea caracteristica internetului". Telefonica vrea sa introduca in scurt timp dispozitive cu Firefox OS in Spania, Brazilia, Columbia si Venezuela.

America Movil, controlata de Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, s-a angajat sa lanseze Firefox OS in Mexic "si pe toate pietele posibile" cat mai repede.

"Cred ca este inceputul sfarsitului pentru blocarea accesului in anumite privinte", a spus directorul general America Movil, Marco Quatorze.

Directorul general demisionar al Deutsche Telekom, Rene Obermann, a numit lansarea Firefox OS "un pas important catre mai multa concurenta intre diferitele sisteme". Deutsche Telekom va lanasa produse cu sistemul de operare al Mozilla in aceasta vara in Polonia.

Mozilla nu este singura companie care vrea sa schimbe piata smartphone-urilor si tabletelor. Samsung si Intel dezvolta un sistem de operare numit Tizen, care ar urma sa fie mai deschis si va permite dezvoltatorilor de software modificari mai importante comparatic cu iOS al Apple si Android al Google.

Operatorii de telefonie mobila sunt atrasi puternic de perspectiva de a putea modifica puternic sistemele de operare, astfel incat sa aiba o interactiune cat mai directa cu clientii.

Ironia in acest caz ar fi ca un succes al Samsung cu Tizen ar face compania sud-coreeana mai putin dependenta de Google si mai puternica pe piata smartphone-urilor si tabletelor.

Restul lumii pare sa fi prins din urma platforma pentru dispozitive mobile a Apple, iar compania americana trebuie sa inoveze din nou sau va fi canibalizata de rivalii cu produse mai ieftine si mai accesibile, noteaza CNBC. Piata smartphone-urilor pare sa se fi maturizat, astfel ca ocaziile reale ar putea fi in extinderea pe pietele emergente.