El a mai spus ca acest impozit era ”ca o coasa”, astfel ca nu puteai sa alegi firele pe care le tai, dar a subliniat ca vor fi gasite modalitati prin care sa fie impozitati cei care ”se cred mai destepti ca statul”.

Mihai Tudose a spus ca el s-a grabit sa anunte decizia de a nu introduce impozitul pe cifra de afaceri, pe baza datelor pe care i le-a prezentat ministrul Finantelor, Ionut Misa.

Premierul a precizat ca a luat decizia in avion, in drum spre Bruxelles.

Seful Executivului a declarat ca ministrul Finantelor a prezentat datele si in sedinta coalitiei, iar decizia este ca impozitul pe cifra de afaceri sa nu fie introdus.

Considerati subiectul inchis”, le-a spus Tudose jurnalistilor.

Intrebat care au fost argumentele pentru a renunta la introducerea impozitului, premierul a spus ca acesta era ”ca o coasa”, astfel ca nu puteai sa alegi firele pe care le tai, fiind afectate si firmele care platesc impozit pe profit. El a subliniat insa ca vor fi gasite modalitati prin care sa fie impozitati cei care ”se cred mai destepti ca statul”, referindu-se la companiile care nu declara profit in Romania.

In schimb, Romania va implementa Directiva UE privind plata impozitului in tara unde se face profitul, ca o masura compensatorie pentru renuntarea la impozitul pe cifra de afaceri, scopul fiind de a evita diminuarea bazei de impozitare de catre companiile care incearca sa eludeze statul roman la plata contributiilor.

"In programul de guvernare (impozitul pe cifra de afaceri - n.r.) a fost spus cu ca scop in sine, ci ca mijloc, de a incerca sa evitam anumite zone in care anumiti actori economici pur si simplu au impresia ca sunt mai dibaci ca noi. Pana acum le-a iesit. Vom avea grija sa nu le mai iasa de acum incolo", a spus premierul.

El a afirmat ca una dintre solutii este implementarea Directivei Europene care lupta impotriva "diminuarii fara just temei a bazei de impozitare", si care are, in subsidiar, prevederi precum cea privind plata impozitului acolo unde se face profitul.

Tudose a reiterat si masurile luate impreuna cu Ministerul Finantelor si cu ANAF, privind integrarea bazelor de date din sistemul financiar-fiscal, pentru a se sti in timp real "miscarea banilor".

"Vom putea urmari cum pleaca banii nejustificat din tara si sa gasim o modalitate, impreuna cu colegii europeni de a impozita acest lucru. In fapt sunt agenti economici foarte mari, foarte frumosi, care traiesc foarte bine, care de 10 ani raporteaza senin ca nu au avut niciun leu profit. Va trebui sa avem un tip de comportant fata de acestia", a spus premierul.

Tudose: Taxa de solidaritate va fi cumva. Persoanele care castiga mult sa plateasca in plus statului

Premierul Mihai Tudose a precizat ca, cel mai probabil, Guvernul va introduce o taxa de solidaritate, destinata persoanelor care au castiguri mari si care trebuie sa plateasca in plus la stat pentru ca acesta i-a oferit sansa sa se imbogateasca.

El a precizat ca se fac simulari in acest moment, nefiind stabilit un prag, si a sustinut ca taxa nu va fi aplicata daca simularile nu arata ca ea va fi sustenabila.

"Inca se intampla sa se lucreze, sunt simulari. Probabil ca va fi cumva, nu am stabilit inca de la ce prag in sus. (...) Va fi aplicata persoanelor fizice, persoane care castiga foarte mult, care beneficiaza de o multime de lucruri din partea statului si care intelegem ca functioneaza in toata lumea, sa plateasca peste un anumit prag valoric o taxa in plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul sa castige atatia bani", a spus premierul Tudose.

Seful Executivului a spus ca nu stie daca taxa de solidaritate va fi aplicata de anul viitor, nefiind inca stabilit un prag, avand in vedere ca simularile continua. El a spus ca sunt mai multe scenarii testate in acest moment, insa nu a oferit detalii cu privire la aceste simulari. Tudose nu a spus nici cat se asteapta statul sa incaseze prin acest impozit, pentru a-l considera fezabil.

"Daca se va stabili ca va fi aplicat de la un anumit prag, un anumit procent, iar impactul va fi foarte mic probabil ca nu il vom aplica. (...) Daca cifra este foarte mica si nu conteaza, e mai mare efortul decat rezultatul, nu va fi aplicata", a explicat Tudose.