Klaus Iohannis a anuntat vineri ca va convoca o noua runda de consultari la inceputul saptamanii viitoare, precizand ca este posibil ca la sfarsitul saptamanii viitoare sa vina deja cu o concluzie pe care sa o poata prezenta public.  

"Este evident ca trebuie sa se inteleaga partidele politice asupra unui program minimal. (...) Eu sunt optimist, voi convoca o noua runda de consultari pentru inceputul saptamanii viitoare si e posibil ca poate deja la sfarsitul saptamanii viitoare sa avem o concluzie cu care pot sa vin in fata publicului", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni. 

Presedintele a spus, de asemenea, ca a promis reprezentantilor societatii civile si ai "strazii" ca va merge in piata, la protestatari, dar a precizat ca nu va anunta nici ora, nici ziua, pentru a nu face din asta un eveniment media.  

"Am primit multiple invitatii de a merge in piata si am promis ca voi merge, dar nu voi anunta nici ora, nici macar ziua, pentru ca nu vreau sa fac din asta un eveniment media", a spus Iohannis.

Ce au spus reprezentantii societatii civile

"Avem o criza de identitate nationala" a spus medicul Dragos Slavescu.

Sorin Ionita a vorbit despre faptul ca orice partid care vrea sa guverneze trebuie, in momentul de fata, sa negocieze cu "o formatiune nealeasa, care reprezinta serviciile secrete". El a mai spus ca presedintele va veni in piata, dar nu se stie cand, si ca seful statului a fost de acord cu o noua serie de consultari cu reprezentantii societatii civile.

"Serviciile secrete sunt prezente in piata cu un numar coplesitor de oameni", a spus Liviu Mihaiu. "Presedintele ne-a invitat sa ne implicam, sa formam o noua clasa politica, sa facem partide noi".

Cristina Guseth: "Avem nevoie de o regula ca fetele noi sa fie vazute in politica"

Tudor Benga: "Strada este mult mai desteapta decat i se da credit. Strada intelege fiecare artificiu tactic, in piata e o pancarta pentru fiecare detaliu. De aceea are nevoie sa fie respectata. E o oportunitate istorica sa schimbam ceva. E singurul membru al clasei politice care mai are legitimitate".

Liderul trupei Vita de Vie, Adrian Despot, a mers vineri, in calitate de reprezentant al societatii civile, la Palatul Cotroceni, la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.  

"Am fost invitat la Cotroceni de catre presedintele Iohannis. In continuare consider ca nu sunt persoana potrivita, insa, in spiritul respectului fata de democratie si simbolurile acesteia, voi fi acolo", a scris Despot, pe Facebook.  

Anterior, el precizase ca participarea sa la aceste consultari "nu ar fi decat o alta improvizatie".  

"Dragii mei, va multumesc pentru sustinerea si increderea acordata. Va inteleg furia si dorinta de schimbare. Si eu, la fel ca si voi, sunt satul de improvizatii. Participarea mea in calitate de reprezentant la consultari nu ar fi decat o alta improvizatie. Nu am nici pregatirea si nici priceperea necesare pentru asa ceva", explicase Despot pe platforma de socializare. El considera ca o alegere grabita a unui reprezentant al societatii civile pentru aceste consultari ar fi "o greseala".  

"Cu totii suntem nemultumiti de lipsa de profesionalism de care au dat dovada atat clasa politica cat si marea majoritate a functionarilor publici. Haideti sa nu facem greseala de a inlocui o serie de incompetenti cu o alta serie de incompetenti", isi incheia Despot primul mesaj de pe Facebook.  

Adrian Despot a participat vinerea trecuta la concertul Goodbye to Gravity in club Colectiv. 

Presedintele Klaus Iohannis a discutat vineri si cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea l-a anuntat pe Iohannis ca Botos ii va prelua atributiile in MAI

De asemenea, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, a afirmat, vineri, ca partidul pe care il conduce va sprijini orice formula guvernamentala va propune presedintele Klaus Iohannis, intrucat acesta este ales de cetateni, si s-a declarat "total de acord" inclusiv cu alegerile anticipate.  

"I-am transmis domnului presedinte intreaga disponibilitate a UNPR in desemnarea prim-ministrului, in desemnarea viitorului Guvern. Suntem total de acord si sustinem alegerile anticipate. (...) Sprijinim stabilitatea Romaniei. Orice formula pe care presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, in dialog cu partidele politice, cu delegatiile din strada ale poporului roman, o va dori va fi sprijinita de UNPR. Ma refer la prim-ministru, formula de Guvern (...) de tehnocrati este foarte importanta pentru ca Romania e o tara sigura, membra NATO si UE, e o tara care genereaza stabilitate si securitate si asa trebuie sa ramana", a spus Oprea, la finalul consultarilor cu seful statului pentru desemnarea unui nou premier.  

El a precizat ca "glasul democratic al strazii" trebuie ascultat si de aceea este normal ca presedintele sa fie sprijinit intrucat acesta este ales de popor.  

"Este normal sa il sprijinim pe presedintele Romaniei, care e ales de poporul roman, in orice formula guvernamentala, (...) ca sa reusim stabilitatea Romaniei, iar Romania sa fie si de acum incolo o tara sigura, care genereaza securitate si stabilitate", a adaugat liderul UNPR. 

Si delegatia ALDE a intrat la consultari  Din delegatia au facut parte copresedintii formatiunii, Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin. "Ne-am prezentat punctul de vedere pentru fiecare solutie", a spus Daniel Constantin. Tariceanu a declarat ca solutia alegerilor anticipate si cea a unui guvern tehnocrat denota "fuga de responsabilitate" si s-a opus ideii dizolvarii Parlamentului.

Coalitiile de organizatii non-guvernamentale recunoscute au fost indemnate sa-si desemneze cate un reprezentant care sa participe la discutii. Si protestatarii au fost invitati sa indice persoanele care sunt reprezentative pentru miscarile civice din ultimele zile. 

Propunerile au putut fi trimise pana la miezul noptii pe o adresa de e-mail pusa la dispozitie de adminstratia prezidentiala.

"Suntem intr-o situatie de criza, iar solutia nu este doar un nou guvern, ci trebuie sa gasim un nou mod de a face politica".  Este mesajul cu care seful statului a primit joi la consultari partidele politice. In spatele usilor inchise s-au discutat toate variantele, inclusiv alegeri anticipate sau sustinerea unui guvern format doar din tehnocrati. Niciun lider politic nu a avut curajul sa pronunte numele vreunui posibil viitor premier.