Dusa a declarat ca Nastase a motivat ca face acest gest din respect pentru colegii din grupul parlamentar, avand in vedere situatia sa. 

"Domnul Adrian Nastase m-a anuntat ca nu mai doreste sa candideze la nicio functie in Birroul Permanent, la functia de vicepresedinte al Camerei, spunand ca face acest gest din respect pentru colegii din grupul parlamentar, avand in vedere situatia sa. Sunt destul de mahnit ca un parlamentar de calitatea si experienta domnului Adrian Nastase se retrage din conducerea Camerei si va avea de suferit si calitatea activitatii parlamentare. Sper ca dansul va fi foarte activ in grupul parlamentar si ne va folosi experienta sa", a spus Dusa

Mircea Dusa a precizat ca cel care il va inlocui pe Adrian Nastase in conducerea Camerei Deputatilor urmeaza sa fie desemnat miercuri in cadrul conducerii partidului si in grupul parlamentar. 

El a mai spus ca deputatii PSD vor participa la sedinta de plen de miercuri privind alegerea Biroului Permanent si la prima sedinta de Birou, apoi vor intra in greva parlamentara.

Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare: "Este o decizie politica si murdara, in mod evident voi face recurs" VIDEO

Fost premier, Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, luni, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Potrivit minutei, pedeapsa aplicata este cu executare.

Lui Adrian Nastase i-a fost interzisa pentru o perioada de doi ani exercitarea mai multor drepturi. In acelasi dosar, Irina Jianu, inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel ca aceasta va executa, daca sentinta va ramane definitiva, sapte ani de detentie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel ca pedeapsa finala care ar urma sa fie executata este de sapte ani.

Decizia poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat in 9 ianuarie cercetarea judecatoreasca in dosarul "Trofeul calitatii", instanta anuntand atunci ca se va pronunta in 23 ianuarie in aceasta cauza, cand a amanat pentru luni, 30 ianuarie.

Fostul premier Adrian Nastase a declarat, la ultimul termen de judecata, ca este nevinovat si ca procesul este unul politic. "Este o legitate ca cei care castiga alegerile sa faca dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legatura cu «Trofeul calitatii»", a spus politicianul.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a initiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calitatii in constructii»". "In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase", potrivit DNA, informeaza Mediafax.

Intr-un proces separat, in 15 decembrie 2011, un complet al instantei supreme l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara", in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.

Directia Nationala Anticoruptie a facut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Nastase, a lui Ristea Priboi si a lui Ioan Melinescu, dosarul urmand sa se judece la completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA in care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor.