Ambasadorul a fost intrebat in ce masura romanii reprezinta o problema in Germania, in ceea ce priveste forta de munca, avand in vedere modul in care sunt perceputi in Marea Britanie.

"Romanii care traiesc in Germania nu reprezinta nicio problema si vreau sa subliniez acest lucru. Sunt putin jenat sa fiu nevoit sa spun in public ca noi preluam un numar mare de forta de munca extrem de calificata din Romania, in asa-numitul fenomen de brain drain. Acest lucru nu este deloc in avantajul Romaniei. Pe de alta parte, de la 1 ianuarie 2014 vor putea lucra liber si neconditionat in toate domeniile si sectoarele din Germania", a raspuns diplomatul german.

Totusi, el a precizat ca sunt inregistrate situatii delicate la nivelul anumitor orase, fiind vorba de persoane care simuleaza calitatea de angajati pentru a obtine ajutoare sociale.

"Mai exista o mica parte de imigranti care simuleaza calitatea de angajati pentru a beneficia de ajutor social. Nu este o problema extinsa la nivel federal, ci una concentrata la nivelul oraselor mari, cum ar fi Dortmund. Autoritatile locale sunt cele chemate sa rezolve problema. Acest lucru a fost spus si de dl ministru Friedrich (ministrul de interne al Germaniei, n.r.). E o problema sociala noua, care impune rezolvarea la nivel federal a acestui fenomen. E mai degraba o problema bilateral romano-germana", a adaugat Andreas von Mettenheim.