Aflata in vizita la Bucuresti, Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, a precizat ca exista "progrese considerabile" in ceea ce priveste unele aspecte ale statului de drept, precum renuntarea la legea amnistiei din "Martea Neagra", sau referitor la consensul privind alocarea a 2% din PIB pentru aparare.

Emisarul presedintelui american a remarcat "imbunatatirea culturii politice" de la Bucuresti, dar a spus ca mai sunt multe lucruri de facut, precum aprofundarea predictibilitatii, mai putine ordonante de urgenta sau un Cod fiscal functional.

"Cred ca este un impuls pozitiv, dar astazi am vorbit despre aprofundarea predictibilitatii pentru ca mediul de business sa stie la ce sa se astepte, despre mai putine ordonante de urgenta, despre importanta unui Cod fiscal care sa functioneze, despre un mediu de afaceri sigur", spune oficialul american.

Pe de alta parte, Victoria Nuland a discutat cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta si cu liderii politici despre noua abordare regionala a SUA privind combaterea coruptiei, avertizand ca acesta este o chestiune care tine si de securitatea nationala, nu doar de consolidarea democratiei.

Asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland a subliniat ca asistam la "un nou inceput politic pentru Romania" si este nevoie de "progrese reale pentru cetatenii Romaniei pentru ca e clar ca asta au cerut oamenii cand s-au prezentat la urne".

Companiile americane, interesate sa investeasca in Romania, in domeniul militar si economic

Presedintele Klaus Iohannis a salutat, in cadrul intalnirii cu asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, interesul companiilor americane, in domeniul militar si economic, si a incurajat cresterea prezentei lor pe piata romaneasca.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, Presedintele Klaus Iohannis si asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, au avut, in cursul diminetii, o intrevedere la Palatul Cotroceni.

”In centrul discutiilor s-a aflat dorinta Romaniei de a intari Parteneriatul Strategic cu SUA prin extinderea colaborarii nu doar in domeniul militar ci si economic. Presedintele a salutat interesul companiilor americane in acest sector si a incurajat cresterea prezentei lor pe piata romaneasca. In acest sens, a subliniat nevoia de stabilitate legislativa, predictibilitate si transparenta in mediul de afaceri”, se precizeaza in comunicatul de presa.

Potrivit sursei citate, cei doi interlocutori au evidentiat progresele substantiale obtinute de Romania in domeniul reformei justitiei si combaterii coruptiei. De asemenea, s-a facut o trecere in revista a situatiei politice din regiune.

Presedintele Iohannis a reafirmat angajamentele ferme ale Romaniei ca stat membru NATO, exprimand hotararea de a se aloca resursele necesare pentru un raspuns adecvat la evolutiile de securitate preocupante din regiunea noastra si din Europa, se mai precizeaza in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Ponta a discutat cu Nuland despre Parteneriatul strategic, situatia regionala si coruptie

La randul sau, premierul Victor Ponta a discutat cu Victoria Nuland despre aprofundarea si diversificarea Parteneriatului Strategic si situatia regionala si i-a prezentat rezultatele in combaterea coruptiei si angajamentul in acest sens.

"Modalitatile concrete de aprofundare si diversificare a Parteneriatului Strategic cu SUA si situatia regionala au fost principalele teme de discutie cu oficialul american. In cadrul Parteneriatului Strategic au fost discutate proiectele in curs de derulare cu partea americana in plan politico-militar, de securitate, al justitiei si in domeniul economic, indeosebi cele din sectorul energetic si IT, precum si noi propuneri de dezvoltare a acestora", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Executivul mai informeaza ca premierul Victor Ponta a prezentat rezultatele obtinute de Romania in consolidarea reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, precum si angajamentul Guvernului in acest sens.

De asemenea, a subliniat sustinerea si masurile luate de Guvern pentru o alocare adecvata a resurselor bugetare necesare sectorului de aparare, in contextul provocarilor actuale. "A fost evidentiata cooperarea bilaterala excelenta in acest domeniu", se afirma in comunicat.

Premierul a mai discutat cu oficialul american si o serie de actiuni guvernamentale pentru a consolida dimensiunea economica a Parteneriatului strategic, inclusiv pentru a creste investitiile americane in economia romaneasca. Cei doi oficiali au avut si un schimb de opinii privind evolutiile din vecinatatea estica.

Asistentul secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a ajuns, marti, la Bucuresti, avand in program intalniri cu oficiali romani de rang inalt, pentru a discuta despre "chestiuni bilaterale si regionale", potrivit Departamentului de Stat american.

Precedenta vizita a adjunctului secretarului de Stat Victoria Nuland a avut loc in perioada 10-11 ianuarie 2014, cand s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, cu ministrul de Externe Titus Corlatean si cu procurorul-sef al DNA, Laura-Codruta Kovesi.