"Franta a acordat mereu o atentie sporita intentiei Romaniei, a Guvernului roman de a adera la spatiul Schengen, insa, dupa cum stiti, apartenenta la acesta presupune atat drepturi, cat si obligatii. Prin urmare, daca se vrea avansarea negocierilor si nu asteptarea unei etape urmatoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franta a propus ca masura imediata permiterea deschiderii frontierelor aeriene", a afirmat premierul Ayrault, intr-un interviu difuzat de Digi 24, transmite Mediafax

Intrebat ce inseamna "masura imediata", el a raspuns ca "in cateva luni" si isi doreste ca acest pas sa fie facut pana la sfarsitul anului, desi ii este foarte greu sa dea un termen exact avand in vedere ca decizia aderarii la Schengen se ia in unanimitate de catre celelelate state. 

El a aratat ca "Romania este pregatita" pentru acest prim pas al aderarii la Schengen datorita "eforturilor extraordinare facute" si a adaugat ca "romanii trebuie sa primeasca un semn din partea Europei".  A spus insa ca "e inca de lucru" pentru cealalta etapa a aderarii si cu punctele de frontiera terestra. 

"Sigur ca raman santierele celorlalte aspecte care trebuie corectate. Fiecare stat membru al spatiului Schengen are drepturi, dar si obligatii, cum spuneam mai devreme, cea mai importanta fiind obligatia de a asigura securitatea la frontiera, pentru a se putea atinge astfel si obiectivul comun al acestui spatiu, respectiv asigurarea securitatii colective contra criminalitații, coruptiei. (...) E vorba de garantiile cu care Romania si celelalte tari candidate, precum Bulgaria, trebuie sa vina in privinta asigurarii depline a frontierelor contra criminalitatii, garantii ca lupta impotriva coruptiei va continua cu mai mult aplomb. Toate acestea sunt angajamente asumate de toate statele Schengen, deci e inca de lucru", a mai spus Ayrault. 

Premierul francez a declarat si joi, la intrevederea cu presedintele Traian Basescu, de la Palatul Cotroceni, ca Parisul a fost intotdeauna deschis aderarii Romaniei la spatiul Schengen, mentionand ca masurile de combatere a coruptiei si criminalitatii vor ajuta acestui obiectiv.

Decizia privind calendarul de aderare a Romaniei si Bulgariei a fost amanata la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din luna martie, in urma opozitiei Germaniei, Olandei si Finlandei, care au aratat ca asteapta ca Bucurestiul si Sofia sa aiba mai intai mai multe progrese in cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare in domeniul Justitiei.

Urmatorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele doua tari este asteptat in luna decembrie a acestui an.