"Ne propunem totusi un termen rezonabil de intrare in zona euro. Si aici as vrea sa va spun urmatorul lucru: nu va sta nimeni dupa cei care nu se pregatesc sa intre in zona euro. Se simte ca Europa sau zona euro nu e dispusa sa stea sa ne astepte. Ei se duc cu regulile lor inainte si cei care nu isi indeplinesc conditiile sa intre in zona euro vor ramane tot mai departe de plutonul statelor din zona euro. Ceea ce pentru mine ar fi o pierdere", a afirmat Basescu, la finalul reuniunii Consiliului European, potrivit Mediafax.

El a amintit declaratia sa din discursul tinut marti in plenul Parlamentului de la Bucuresti privind faptul ca termenul oficial asumat de Romania pentru adoptarea monedei comune in 2015 nu mai este "realist" si a reiterat ca Guvernul, Parlamentul si Banca Nationala sunt institutiile in atributiile carora intra sa analizeze noul obiectiv de aderare.

"Eu nu am puterea sa angajez tara pe un termen fara sa fie aceasta decizie (a Guvernului). Nu presedintele indeplineste conditiile de intrare in zona euro (...) Daca ma intreba cineva astazi sau ieri spuneam 2015 pentru ca acesta este anul oficial, nu aveam ce sa spun altceva", a mai afirmat Basescu in conferinta de presa de la Bruxelles.

Presedinte a declarat marti ca este esential pentru Romania sa intre in zona euro in urmatorii trei-patru ani, el aratand ca obiectivul oficial 2015 nu mai este realist si ca trebuie ajustat de catre Guvern, Parlament si BNR.

"Este esential sa adoptam moneda euro in trei-patru ani, astfel riscam ca urmatoarea modificare a Tratatelor UE sa ne gaseasca neintegrati, in afara zonei euro si sa ramanem asa", a afirmat Basescu, el aratand ca exista "mai multe voci" in UE care vorbesc despre Uniunea "cu doua viteze", cu statele care au adoptat euro si cele non-euro.

El a subliniat ca aderarea la zona euro nu este facultativa, ci o obligatie asumata de Romania prin Tratatul de aderare.

"In acest moment, tinta oficiala este 2015. In opinia mea, termenul a devenit nerealist si va trebui ajustat la nivelul Guvernului, Parlamentului, BNR", a aratat Basescu.

De asemenea, presedintele a aratat ca Romania este stabilizata macroeconomic si indeplineste in mare parte criteriile de la Maastricht necesare adoptarii monedei comune europene, aratand insa ca indeplinirea acestora nu garanteaza "succesul" economiei romanesti in zona Euro, fiind necesara o economie competitiva care depinde in primul rand de companiile de stat.

"Daca nu intelegem ca rentabilizarea este cheia, ne pregatim de pe acum pentru un esec", a afirmat Basescu, aratand ca e nevoie de indeplinirea obligatiilor asumate prin Acordul cu FMI si Comisia Europeana privind introducerea managementului privat si privatizarea companiilor de stat.

El a a facut un apel catre Guvern si Parlament in vederea cresterii competitivitatii economiei romanesti si indeplinirii criteriilor de la Maastricht pentru a putea intra pregatiti in zona euro.