"Pentru a lamuri lucrurile, am promulgat Legea de aprobare a OUG privind certificatele verzi, si astept cu nerabdare ieftinirea pretului la energie electrica. Cred ca este si un deziderat al populatiei, dupa declaratiile Guvernului", a spus Basescu, citat de Mediafax.

El a spus ca intelege ca Guvernul isi asuma responsabilitatea pe acest subiect. De asemenea, el a spus ca spera, dupa promulgare, ca sindicatele sa nu mai aiba manifestatii nici in fata Curtii Constitutionale, nici sa astepte ceva de la presedinte, pentru ca este problema Guvernului.

"Am decis, pentru a elimina presedintele din disputele sindicale, sa promulg Legea de aprobare a OUG, desi nu are avizul de la Comisia Europeana, cum ne cere Tratatul de aderare. Pot fi consecinte, odata cu sosirea avizului, dar consider ca Guvernul si-a asdumat responsabilitatea de a repara consecintele unui aviz care nu ar agrea continutul OUG", a spus seful statului.

Anterior, premierul Ponta s-a intalnit joi la Palatul Victoria cu reprezentantii conducerii Alro Slatina, carora le-a dat asigurari ca Guvernul sprijina intrarea in vigoare a legii privind certificatele verzi pana miercuri, 19 martie.

"Discutiile au fost centrate pe problema certificatelor verzi, in contextul dezbaterilor din spatiul public referitoare la Legea de aprobare a OUG 57/2013 (...) Primul-ministru cere presedintelui Romaniei promulgarea de urgenta a legii de aprobare a OUG 57/2013, pentru a rezolva problema semnalata de reprezentantii Alro si a evita generarea unor cresteri de preturi in domeniul industriei romanesti si al pretului pentru consumatori", se arata intr-un comunicat transmis de Guvern.

OUG 57/2013 stabileste ca, incepand din 1 iulie 2013, producatorii de energie regenerabila vor primi numai o parte din certificatele verzi cuvenite, urmand sa le recupreze din 31 martie 2017.

Potrivit actului normativ, se amana pana in 2017, acordarea unui certificat verde pentru producatorii de energie in hidrocentrale noi cu puteri instalate de pana la 10 MW, un certificat verde pentru companiile care exploateaza parcuri eoliene si doua certificate verzi in cazul producatorilor de electricitate fotovoltaica.

Anterior, se acordau trei certificate pentru hidrocentrale, doua pentru energia eoliana si sase pentru capacitatile fotovoltaice.

OUG 57 este subiect de disputa intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. Basescu sustine ca OUG 57 este neconstitutionala intrucat in aprobarea ei nu au fost respectate etapele de notificare si pre-notificare a Comisiei Europene, ceea ce poate atrage declansarea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei. Basescu a sesizat, in luna februarie, Courtea Constitutionala privind acest subiect.

Basescu a declarat, marti, ca Legea certificatelor verzi este in Parlament si a fost retrimisa pentru ca trebuia sa aiba avizul Comisiei Europeane. El a precizat ca nu are nimic impotriva sa fie promulgata imediat ce sunt indeplinite toate procedurile.

Departamentul pentru Energie arata, dupa sesizarea de catre Basescu a Curtii Constitutionale, ca a respectat toate procedurile in relatia cu Comisia Europeana la modificarea legislatiei privind productia de energie regenerabila, precizand ca presedintele Romaniei nu a luat in calcul "date esentiale ale procesului de comunicare cu CE".

La randul sau, Ponta a spus, miercuri, ca daca presedintele nu va promulga legea de aprobare a OUG 57, Guvernul va emite o noua ordonanta privind reducerea cotei de certificate verzi.

Ponta a mai afirmat ca proiectul de lege din Parlament privind energia regenerabila mentine la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, iar in lipsa acestei legi acest nivel va creste, din aprilie, la 15%, generand si cresterea facturii.

Sindicatele din industrie au protestat miercuri la Curtea Constitutionala si au anuntat ca prosteaza si joi in Piata Victoriei, pentru a cere solutionarea urgenta a ordonantei de urgenta privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si a liberalizarii rapide a pretului la gaze naturale.

Premierul Ponta a transmis sindicalistilor ca trebuie sa protesteze la Cotroceni, nu la Guvern, adaugand ca presedintele Basescu este cel care refuza promulgarea legii privind certificatele verzi si "submineaza", astfel, economia nationala si precizand ca este dispus sa protesteze si el la Cotroceni.