Presedintele Traian Basescu a declarat ca un subiect aflat pe ordinea Consiliului European de joi de la Bruxelles, ultimul din acest an, este situatia din estul Ucrainei.

”In ceea ce ne priveste, sustinem ca situatia din estul Ucrainei marcata prin orasele repet Lugansk si Donetk, se indreapta catre o situatie de gen Transnistria. De asemenea, este evident pentru noi ca Federatia Rusa contunua sa consolideze separatistii, in estul Ucrainei, ceea ce impune, in opinia mea si acest lucru il voi sustine, cresterea nivelului de sanctiuni impotriva Moscovei”, a anuntat presedintele Basescu, potrivit Mediafax.

El a mentionat ca ”este adevarat ca sanctiunile de pana acum au inceput sa produca efecte devastatoare pentru economia Federatiei Ruse”.

”Cred ca usor, usor domnul Putin o sa renunte la aroganta. Am vazut declaratia ministrului de Externe, Lavrov, facuta ieri sau alaltaieri, precum ca Moscova nu intentioneaza sa faca din estul Ucrainei o noua Crimee, ceea ce este un joc pentru copii. Nimeni nu spune ca Federatia Rusa vrea sa enexeze estul Ucrainei, ci toti spunem ca Federatia Rusa vrea sa creeze o Transnistrie in estul Ucrainei”, a precizat Basescu.

Seful statului a continuat: ”Tipul acesta de politica promovat de Kremlin nu mai pacaleste pe nimeni. As astepta e la demnitarii rusi sa spuna ca nu vor crea o Trasnsnistrie in estul Ucrainei, si nu o Crimee, ca nimeni nu ii suspecteaza nimeni de asa ceva”.

Traian Basescu a mai aratat ca in ceea ce priveste situatia din Ucraina, ”suntem foarte bine documentati cu privire inclusiv la evolutiile politice”.

”Vom sustine escaladarea, cresterea nivelului de sanctiuni, in asa fel incat Moscova sa inteleaca ca Uniunea Europeana isi mentine principiile si ca in Europa nu poti sa creezi Transnistrii, ori de cate ori interesele tale de expansiune a intereselor iti cer acest lucru”, a mai comentat Traian Basescu.