"Pot spune, spre exemplu, ca, daca s-ar fi dus acum la Bruxelles sa negocieze bugetul, il astepta o surpriza foarte mare, nu discuta nimeni cu el, pentru ca el si-a anuntat veto-ul hotarat al Romaniei. Il lasau acolo in banii lui si vedeau altii cum se rezolva problema bugetului. La urma, l-ar fi intrebat «Ramane veto-ul, domnul Ponta?». Ar fi fost intr-o situatie foarte dificila", a afirmat Basescu, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca prin veto in UE nu arati o pozitie de forta, ci "arati ca esti prost". "Pai cum sa arati forta? Arati ca esti prost cand faci asa ceva, domnule, in Uniunea Europeana. Poti sa faci orice, numai asa ceva nu. Cum, inainte sa ajungi sa iti trimiti buzduganul cu veto? Un contributor mai poate spune, «ma supar, dau bani prea multi», cum a fost Marea Britanie, care vroia sa taie 200 de miliarde din propunerea de buget", a spus Basescu.

Presedintele a aratat ca tarile mari contributoare, inclusiv Franta si Germania, au probleme cu recesiunea si datoria publica aflata la circa 80% din PIB, iar Romania are numai 35% din PIB, iar in aceste conditii ar fi o "prostie" din partea Romaniei sa puna veto daca ar obtine si numai un miliard de euro in plus fata de actualul exercitiu financiar.

"Va dau un exemplu, daca Romania ar castiga in acest buget 1 miliard de euro in plus fata de cat a avut in bugetul trecut, in bugetul acum in executie, nu ar fi o prostie sa spui veto? Deci noi primim niste bani gratuit, doar sa respectam niste conditii... ca aici e ridicolul si acest lucru il judeca cei care au aflat hotararea Guvernului Romaniei de a pune un veto inainte de a ajunge la Bruxelles", a spus el.

Seful statului a subliniat din nou ca la finalul negocierilor Romania va fi totusi unul dintre primii trei beneficiari neti pe perioada 2014-2020 fata de 2007-2013. "Deci vom fi in primele trei tari ca si procent al cresterii bugetului. Cat va fi acest procent? In linii mari stiu, pentru ca 30 de miliarde, cat mai trebuie facute reduceri, nu pot afecta consistent procentul si nu sunt destinate strict Romaniei, ci se va imparti reducerea pe toate statele beneficiare. Deci, vom avea una din primele trei cresteri fata de bugetul actual. Oricat s-ar supara domnul Ponta, eu nu pot sa spun veto, (...) pentru ca mi se ia... Problema este sa fim si noi capabili sa luam banii astia", a spus el.

Basescu l-a mai acuzat pe Ponta si de "meschinarie" pentru ca ar fi vrut sa dea impresia ca el coordona negocierile de la Bruxelles.