"Avem probleme de credibilitate majore, deci sunt la limita la care nu mai avem dreptul la pasi gresiti si trebuie sa intram intr-un proces de recuperare (...) Eu sper sa se intample in perioda urmatoare. Vom avea un test in 2014, cand dupa alegerile pentru Parlamentul European se formeaza o noua Comisie Europeana", a sustinut Traian Basescu, in cadrul unei emisiuni televizate, intrebat despre declaratiile consilierilor Lazaroiu si Diaconescu despre pericolul la adresa statului de drept, noteaza Mediafax.

Seful statului a apreciat faptul ca portofoliul pe Agricultura detinut de Dacian Ciolos a fost obtinut datorita credibilitatii de care se bucura Romania in spatiul european.

"Ne vom masura credibilitatea vazand ce comisar va...eu as incepe de pe acum batalia sa-mi mentin portofoliul, spre exemplu. Dar vom vedea atunci cat suntem de credibili", a mai explicat Basescu.

El a admis faptul ca din problema credibilitatii face parte inclusiv chestiunea ministrilor "cu probleme" semnalati in raportul MCV, insa a precizat ca nu poate interveni in aceasta chestiune deoarece nu este mentionata in pactul de colaborare institutionala cu premierul. "Aici decizia este mai mult politica, mai mult la USL. Sunt convins ca Victor Ponta intelege cat de important este sa nu ai acest timp de probleme in Guvern", a sustinut seful statului.

In acest context, Traian Basescu a readus in discutie suspiciunea de plagiat in cazul lui Victor Ponta, dupa ce a dat mai multe exemple de ministri si oficiali din Germania si Ungaria care au parasit functiile.

"Victor Ponta are el insusi o problema in interiorul coalitiei, ca spune «Dar tu?». Aici e problema, pe de o parte. Pe de alta parte, chiar daca Victor Ponta intelege, pentru ca nu sta Barroso de chestia de plagiat, e o chestiune care se rezolva la nivel national si cu tente de credibilitate la nivel european (...) Barroso nu este interesat de aspectul acesta cu certitudine, e o problema a noastra nationala, insa este clar ca de plagiat nu e interesat Barroso, insa de faptul ca avem un ministru care are dosarul in instanta (...) asta e greu de tolerat, numirea. Ce tine de decizie politica, nu de decizia electoratului", a precizat Basescu.