"Constitutia nu permite ca Parlamentul sa ia decizii prin lege legat de o companie", a spus Basescu, mentionand ca din acest motiv a atentionat public Guvernul. 

El a mentionat ca Victor Ponta a spus ca s-au mai facut privatizari prin lege.  "Asa e, dar aici e vorba despre exploatarea unui zacamant", a adaugat Basescu.  El a mentionat ca aceste legi au fost promulgate de Ion Iliescu.  Basescu a spus ca fostul presedinte nu a trimis legile care reglementau privatizarea Petrom la CC, adaugand ca acestea "cu certitudine ar fi fost respinse".  "Imi atribuie mie promulgarea acestor legi - o minciuna specifica premierului Ponta", a spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca cea mai buna solutie este ca Guvernul sa retraga proiectul Rosia Montana din Parlament, mentionand ca premierul Victor Ponta trebuie sa renunte la "smecherie" si precizand ca liderul PNL Crin Antonescu stie ca legea este neconstitutionala.

Seful statului a mai spus ca RMGC i-a dat ministrului Dan Sova proiectul de lege aflat acum in Parlament, iar acesta, "profund incompetent", i l-a dat sefului sau, Victor Ponta, iar acesta, bucuros de faptul ca poate scapa de responsabilitate, l-a trimis la Parlament. 

Potrivit lui Basescu, ministrul Sova este "incompetent" si ar trebui sa "se duca departe". 

Basescu a spus ca Ponta incearca sa rezolve acest lucru utilizand metoda "Nastase-Iliescu", adica incercand sa se acopere prin legi.  "Numai ca Ponta este mai putin inteligent decat Nastase", a spus Basescu.

Presedintele a adaugat ca a trata subiectul Rosia Montana in paradigma "locuri de munca vs.cianuri" este gresit, mentionand ca discutia ar trebui purtata din punct de vedere al respectarii legilor in vigoare si ca el nu si-a schimbat punctul de vedere pe acest subiect.

 "Dincolo de bani europeni, din propriile noastre resurse putem relua exploatari metalifere", a spus Basescu. 

El a mai spus ca decizia privind Rosia Montana trebuie luata in cadrul legislativ existent.  Presedintele a mentionat ca el nu si-a schimbat punctul de vedere legat de necesitatea dezvoltarii exploatarilor miniere, dar nu doreste sa se pronunte pentru a putea fi, pe viitor, mediator.