"Eu sunt convins ca aceasta doamna este bine echipata din punct de vedere teoretic. Marea problema a dansei este lipsa de practica, a venit direct in functia de ministru, fara a fi administrat inainte o companie", a spus Basescu. 

Seful statului a precizat ca ar fi mai ingaduitor cu ministrul de Finante decat cu premierul Victor Ponta. 

"Eu as fi mai ingaduitor cu dansa decat cu premierul, pentru ca ea a fost un om folosit de premier, la intalnire. A intrat in gura lupului si apoi a vrut sa o compenseze", a aratat Traian Basescu. Apoi a continuat: "Lipsa de caracter a lui Victor Ponta s-a vazut si din modul in care a sacrificat-o" si a adaugat ca ar fi preferat sa discute cu secretarul de stat Gheorghe Gherghina. 

"Ala mi-ar fi spus cinstit «Domnule presedinte, fara taxe nu se poate». Eu il stiu pe Gherghina, venea si spunea, de fapt eu stiu din interiorul Ministerului de Finante, sa nu credeti ca traiesc din ce imi spune Victor Viorel. Mie imi vine in fiecare luna executia bugetara si evolutia personalului bugetar. Problema aici este alta, eu am o responsabilitate cand promulg legea". 

Seful statului a precizat ca are experienta legii salarizarii pentru profesori. 

"Chiar daca plec, nu vreau sa se spuna: «Și-a batut joc de noi, nu a incercat sa clarifice lucrurile» si Ponta sa spuna in decembrie «Pai a promulgat-o. De ce nu ne-a dat-o inapoi?» Si el isi da seama ca este un cartof fierbinte, ar vrea sa scape de ea cumva, dar sa scape cu mana altuia", a spus presedintele Basescu. 

Potrivit lui Basescu, Victor Ponta are un interes real "sa para aparatorul CAS, dar cand trebuie sa il sustina cu date, stie ca nu poate". "E imposibil sa nu stie ce stiu si eu din Finante", a adaugat seful statului.

Presedintele a mai spus ca are un element de scuza pentru ministrul de Finante, mai ales ca toata lumea a focusat lucrurile pe ea si a mentionat ca premierul are cea mai mare responsabilitate pentru modul in care s-au prezentat la consultari. "Doamna ministru a venit dezarmata la discutie", a mai aratat Basescu.

Basescu: Ponta nu a fost pregatit la consultari, s-ar putea sa decid sa fac publice toate intalnirile

Presedintele a declarat de asemenea ca premierul Victor Ponta nu a fost niciodata pregatit la consultarile de la Palatul Cotroceni si a precizat ca s-ar putea sa ia decizia de a face publice toate intalnirile cu acesta.  Basescu a punctat ca premierul Victor Ponta si ministrul de Finante "nu aveau niciun fel de cifra pregatita" la consultarile de la Cotroceni, pe tema reducerii CAS. 

"Aveau doar povesti, enunturi de genul sa imbunatatim colectarea, sa facem sa functioneze ANAF, enunturi pe care orice parlamentar le poate face", a aratat seful statului. 

Presedintele a spus ca a facut publica inregistrarea discutiei cu premierul si ministrul de Finante, in urma declaratiilor lui Victor Ponta, conform carora ar fi avut "un ton badaran cu doamna ministru"

"Dupa parerea mea, a fost o discutie absolut corecta. Nu am jignit-o nicio clipa", a afimat Basescu, adaugand ca a incercat sa gaseasca motivatia pentru a promulga legea, iar faptul ca premierul Ponta a facut declaratii foarte urate, ca "presedintele a fost nepregatit, ca a jignit-o pe domna ministru, sunt "lucruri pe care nu le mai poti tolera". 

"Va asigur ca, daca la un moment dat voi lua decizia de a face publice intalnirile pe care le-am avut cu Victor Ponta.. Nu exista niciun protocol. Acolo stie ca, atunci cand vine la presedinte, apasa pe buton si se inregistreaza totul. (...) S-ar putea sa ii arat cum arata, de cand este premier. Cand am spus ca se poarta ca un pisic cu mine, nu am exagerat deloc", a comentat Traian Basescu. 

El a mentionat ca, de regula, consultarile sale cu premierul au avut, intotdeauna, un suport economic.  "Niciodata nu a fost pregatit (premierul - n.r.), inotdeauna a venit cu un ministru mai bine sau mai putin bine pregatit", a adaugat Basescu.  "Nu mi-a dat niciun motiv sa promulg legea", a mai spus el.

Basescu: Daca as fi prim-ministru, as adopta reducerea CAS acum 

Presedintele Traian Basescu a declarat ca, daca ar fi prim-ministru, ar adopta reducerea CAS si a mentionat ca niciodata nu a declarat ca nu sustine aceasta masura.  Intrebat daca, in calitate de premier, ar adopta reducerea CAS, in acest moment, presedintele Traian Basescu a spus: "Raspunsul meu e da".

El a explicat si in ce conditii ar face acest lucru, si anume "daca vointa politica se materializeaza si in alte actiuni, precum reducerea cheltuielilor aparatului bugetar". 

Seful statului a acuzat Guvernul ca doreste sa scada CAS marind taxele. 

Despre faptul ca premierul a afirmat ca nu a inteles pronuntia termenului "MTO" in limba engleza, seful statului a spus ca i-a vorbit in limba romana premierului, pentru ca discuta cu primul-ministru al Romaniei. 

"Am folosit abrevierea in limba romana, asa cum o foloseste Ministerul de Finante", a aratat Basescu. 

Seful statului a comentat si faptul ca premierul a venit la consultari cu ministrul Ioana Petrescu, desi initial anuntase ca vine singur. 

"Primul-ministru a luat-o (pe Ioana Petrescu - n.r.), desi stia ca i-a luat orice arma sa sustina reducerea CAS. A fost un barbat number one domnul Ponta, pentru ca, initial, a spus ca vine singur. Pe urma a hotarat sa o ia, cand a constatat ca, nemaiavand argumentul Codului Fiscal, cineva trebuie sa dea raspunsurile, si a lasat-o pe doamna ministru sa dea raspunsurile", a comentat Traian Basescu. 

In opinia sefului statului, "ticalosia acestei abordari este ca lasi mai multi bani la companii si lasi sarcina in spatele populatiei". "El a vrut, a jucat totul pe CAS, pe electoratul de centru-dreapta", a mai spus Basescu.

Ponta: Am gresit ca m-am dus la Basescu, cand te bagi in cocina, te mananca porcii!

Premierul Victor Ponta a afirmat ca a gresit atunci cand a mers luni la o discutie cu presedintele Traian Basescu.

"Imi pare rau si am facut o greseala ca m-am dus la Cotroceni. Eu am gandit institutional ca intre institutii trebuie sa existe respect, dar m-am invatat: cand te bagi in cocina, te mananca porcii !", a spus Ponta, in sedinta de guvern. 

El a aratat ca in decembrie va trebui restabilit prestigiul institutiei prezidentiale. 

Premierul a adaugat ca Romania este o tara in care "EBA (Elena Basescu - n.r.) si Udrea se pricep mai bine la economie decat cei de la Harvard", dar ca vrea sa transmita un mesaj pentru toti tinerii pregatiti din Romania, "ca EBA si Elena Udrea sunt doar o parte a acestei societati".