"Sper ca aceasta conferinta de presa va da nota oficiala a reactiei Romaniei la raportul MCV si nici nu poate fi altfel pentru ca este pozitia exprimata de seful statului. Azi exprim pozitia oficiala a Romaniei cu privire la MCV", a preciat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca "raportul MCV este un raport corect, bazat pe fapte, pe intamplari si pe actiuni politice ale romanilor cu functii de responsabilitate in stat".

"De asemenea, raportul e o oglinda corecta a actiunilor institutiilor statului, de la 5 iulie (2012 - n.r.), data ultimului raport, si pana azi", a adaugat presedintele.

"Ca atare, ceea ce avem de facut e sa luam in considerare punctele de vedere exprimate in raport si sa actionam pentru eliminarea a ceea ce e considerat negativ, dintr-un singur motiv: nu pentru ca asa ne cere CE, ci pentru ca acestea sunt standardele UE, la care noi ne-am angajat", a mai spus presedintele Basescu.

Presedintele a mai spus ca, din pacate, raportul CE privind MCV a fost "profund politizat, iar abordarea publica a fost de multe ori nesincera", el adaugand ca "romanii au putut fi pacaliti" de televizor, dar "occidentalii nu se uita la televiziunile noastre decat pentru monitorizare".

Raportul MCV nu cere o lege a presei, ci solutii reparatorii pentru cei linsati pe nedrept

Presedintele Basescu a declarat ca raportul CE privind MCV nu cere adoptarea unei legi a presei, ci subliniaza necesitatea mentinerii libertatii presei si, in acelasi timp, solicita instituirea unor solutii de sanctionar si reparatii pentru cei care sunt in mod nedrept atacati, linsati, discreditati.

"As vrea sa va citesc chiar din raport, pentru ca a fost un numar destul de mare de interventii publice si s-a indus o dezinformare a opiniei publice, poate chiar si a ziaristilor care nu au citit raportul, legat de ce ne cere acest raport la comportament fata de magistrati. Raportul nu pune sub semnul intrebarii libertatea presei. Abordarea nu spune nicidecum sa faceti o lege a presei si cenzurati presa, puneti botnita presei. Ar fi fost o respingere categorica din partea mea", a spus Traian Basescu.

El a sustinut ca mesajul documentului este urmatorul: "Gasiti o formula ca, atunci cand se fac excese si sunt linsati magistrati, sunt discreditate institutii, sa existe o solutie reparatorie".

Basescu a mentionat ca documentul CE recomanda sa se dea asigurari CNA cu privire la independenta sa efectiva, iar acesta sa isi indeplineasca pe deplin rolul prin instituirea si aplicarea unui cod de conduita.

"Au fost oameni pentru care nu a existat nicio motivatie sa fie linsati, doar pentru a se exercita asupra lor presiuni s-au facut saptamani la rand emisiuni, au fost tocati. Aceste lucruri se inteleg la Bruxelles, iar ele trebuie prevenite, iar institutia responsabila pentru acest lucru este CNA si, sigur, justitia", a mai spus presedintele.