Presedintele a declarat ca o problema formidabila care genereaza probleme majore este deficitul Fondului de pensii.

"In 2012, acest deficit a fost de 13,1% miliarde de lei, in 2013 a fost de 12,2 miliarde de lei, iar in 2014 este preconizat a atinge 12,5 miliarde de lei. Si aici vin si compar realitatea deficitului fondului de pensii cu anuntata intentie de reducere a CAS cu cinci procente. Vreau sa stiti ca nu sunt impotriva ei, impotriva acestei masuri. In acelasi timp, recunosc ca nu sunt suficient de inteligent sa inteleg de unde se va sustine aceasta reducere de CAS, in conditiile in care costul reducerii cu 5% a CAS-ului inseamna 5,5 miliarde", a declarat Traian Basescu.

Potrivit acestuia, la cele 12,5 miliarde deficit al Fondului de pensii ar mai trebui adaugate, in cazul acestei reduceri de CAS, 5,5 miliarde.

"Repet, sustin o astfel de masura, dar nu stiu sa spun cum s-ar putea compensa deficitul pe care ea il genereaza. In momentul de fata, compensarea se face prin imprumuturi si din bugetul de stat. Se transfera banii. 12,5 miliarde inseamna aproape trei miliarde de euro care se iau de la investitii si se duc in Fondul de pensii. Foarte bine. Trebuie sa o facem, pentru ca nu putem lasa pensiile neplatite, dar accentuarea acestui deficit poate fi catastrofala, iar povestea deficitului structural de 1% pana la sfarsitul anului 2015 ramane doar o simpla declaratie de intentie, si nu o preconizata atingere de obiectiv. Ca atare, cred ca o politica responsabila nu ne permite in momentul de fata sa accentuam deficitele", a mentionat presedintele Basescu.

El a aratat ca scaderea CAS este o solutie, dar ca nu are o "solutie inteligenta". "Ea ar fi marirea salariului minim, dar este extrem de riscanta si peste noapte ar duce Romania intr-o zona in care pierde un avantaj pe care il are in momentul de fata, costul scazut al fortei de munca, ceea ce stimuleaza atragerea investitiilor", a mai afirmat acesta.

Potrivit lui Traian Basescu, cea mai importanta solutie de relansare este legata de crearea de locuri de munca. "Aceasta este solutia reala care ne va duce la reducerea deficitului Fondului de pensii prin cresterea numarului de contributori. Sigur, ne-am obisnuit sa spunem: ANAF-ul sa colecteze mai bine, nu stiu ce alta institutie sa controleze mai bine. Este clar ca peste noapte nu vom putea creste eficienta ANAF-ului daca aici este marea problema", a aratat Basescu.

El a tinut sa faca o observatie, aratand ca pe primele trei luni ale anului neincasarile la bugetul de stat sunt de 1,6 miliarde, iar pentru aceasta luna, pentru luna a patra, se prefigureaza o crestere cu inca 500 de milioane.