"A incercat si Boc, a incercat, cred, mai neinspirat acum, premierul Ponta, pentru ca a incalcat un principiu. Acea impozitare de 85% a iesit din povestea cu cota unica. E prima bresa care se face si cred ca nu va fi foarte bine primita de comunitatea de afaceri. (...) Incepe sa erodeze increderea mediului de afaceri ca se va mentine cota unica, cand pentru un tronson ai introdus o impozitare de 85%, orice companie va gandi: «pai, maine, cu o ordonanta de urgenta, imi face mie acelasi lucru»", a apreciat Basescu, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, citat de Mediafax.

El a aratat ca il sustine pe premierul Ponta in rezolvarea acestei probleme, insa trebuie facuta altfel decat prin aplicarea pe tronsoane a cotei unice.

Basescu a apreciat ca solutia pentru aceasta "chestiune de moralitate" a autonomiei de a stabili salariile a societatilor comerciale, regiilor si institutiilor autofinantate ale statului poate fi rezolvata prin schimbarea legii 31 si stabilirea salarizarii la nivel de bugetari sau prin interventia partidelor politice care sa le spuna "stop" "clientilor politici" pe care ii sustin in ocuparea functiilor de conducere din aceste companii si institutii.

"In primul rand, rezolvarea problemei de fond este ca in legea de functionare a societatilor comerciale, regii autonome si institutii autofinantate sa introducem un articol in care le stabilim salarizarea la nivel de bugetari", a afirmat Basescu.

El a subliniat ca numiri politice la regiile si institutiile statului au facut si fac toate partidele, iar acestea trebuie sa intervina pentru a corecta salariile de zeci de mii de euro pe luna ale "clientilor" pe care i-au sustinut.

Guvernul a decis, saptamana trecuta, prin derogare de la Codul Fiscal, sa stabileasca o cota de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru "in consilii de administratie si consilii de conducere".

Anterior, Guvernul a anuntat ca acest impozit va fi aplicat angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de conducere din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) "si din cadrul autoritatilor care au fost reorganizate prin infiintarea ASF".

AmCham considera ca lipsa de claritate a prevederii privind impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii ingrijoreaza mediul de afaceri, iar adoptarea prin derogare de la Codul Fiscal creeaza un precedent periculos, afectand stabilitatea fiscala asumata de Guvern.