Presedintele a vorbit despre "nerealismul bugetului de stat", criticand Executivul pentru ca a introdus venituri inutile in constructia bugetara din 2014, an afectat de doua randuri de alegeri, europarlamenare si prezidentiale.

"Solutia gasita de Guvern a fost cresterea taxelor. (...) Ideea ca o economie care a trecut prin criza, cu eforturi formidabile si cu costuri politice formidabile, primeste, imediat ce se reechilibreaza, un set de 35 de taxe noi este gresita, este ca si cum ai trage frana economiei. In opinia mea, toate semnele arata ca economia lupta impotriva acestei politici a Guvernului si a FMI", a afirmat seful statului, citat de Mediafax.

Traian Basescu a mentionat ca FMI nu se poate opune deciziilor Guvernului, precizand insa ca Romania nu are nevoie de banii de la Fond, iar acordul cu institutia este doar unul de precautie, care nu implica bani. Presedintele a mentionat ca "Fondul putea fi un mai bun consultant pentru Guvern".

Presedintele si-a exprimat, totusi, increderea in cresterea economica. "Optimismul meu este mult mai mare ca al economistilor. Cred ca vom avea anul acesta o crestere economica care incepe cu patru, virgula, de la unu la noua, daca agricultura va ramane pe o productie rezonabila", a spus seful statului.

Presedintele a aratat ca anul 2014 va fi un an bun din punct de vedere economic.

"Daca si agricultura ar performa la un nivel acceptabil, ne-ar permite o crestere pe care eu, contrar datelor date de economisti, vad capacitatea economiei de crestere intre 4 si 5 procente. Este clar, frana trasa de guvern nu este atat de tare incat sa descurajeze buna functionare a economiei", a aratat seful statului.