"Exista si un lucru care nu o sa-i placa domnului prim-ministru: angajamentul aliatilor de a se ajunge la un buget reprezentand 2% din PIB al fiecarei tari. Ne place, nu ne place, asa cum am spus la inceputul declaratiei de presa, libertatea nu este gratis. Trebuie sa ajungem la buget de 2% din PIB si vom raspunde tuturor asteptarilor care sunt legate de noi", a spus Basescu. 

El a aratat ca Romania s-a angajat sa ajunga la 2% din PIB pentru Aparare in 2017 si a subliniat ca are convingerea ca acest lucru se poate intampla mai devreme. 

"Eu sunt convins ca putem devansa putin ca sa ne indeplinim si noi obligatile, nu numai sa asteptam sa ne vina aviatia aliatilor, sa ne vina navele de razboi ale aliatilor, sa ne vina puscasii marini ai aliatilor", a spus Basescu. 

Presedintele a mentionat ca indeplinirea acestui angajament financiar a fost subliniat foarte puternic in acest summit de marile puteri, el referindu-se la SUA, Franta, Marea Britanie. 

"(Acestea, n.r.) asteapta totusi un raspuns de bunavointa si de la statele care cer sa fie protejate. Marile puteri isi fac datoria, dar ar vrea sa vada ca si statele mai mici, cu mai putine capabilitati militare, isi fac treaba", a spus Basescu. 

El a aratat ca in interventia sa din cadrul summit-ului a aratat ca, desi Romania a avut un buget sub 2%, a achizitionat, in perioada de criza, sase aeronave Spartan, a platit circa 60 de transportoare blindate Piranha si a declansat programul de achizitie a avioanelor F16.