"INS a dat datele corect, dar nu complet (...)Le-a dat completat la Eurostat si le-a dat incomplet pe piata romaneasca. E foarte greu sa vezi unde e neglijenta, unde e comanda politica. Dar este evident ca Victor Ponta nu avea nevoie sa auda cuvantul recesiune in campanie. Probabil ca ceva s-a intamplat acolo si din voluntarism INS-ul a spus «hai sa nu dam si la intern ce am dat la Eurostat». Pe de alta parte, unde e in contradictie aceasta presupunere cu ce s-a intamplat. Eu de fiecare data cand este zi de comunicare a INS ma uit si pe Eurostat pentru ca apar aproape simultan. Deci, a fost o gandire de gaga sa presuspui ca dai la Eurostat corect, dar nu dai corect la intern", a afirmat Basescu, citat de Mediafax.

El a mentionat ca, in primul rand, INS trebuia sa atraga atentia asupra recesiunii, tinand sa precizeze ca nu este vorba de o "recesiune tehnica, e recesiune punct".

"Eu as reveni imediat si as anula taxa pe stalp, pentru ca a doua transa trebuie platita undeva prin septembrie si as scoate acciza suplimentara la carburanti si sunt convins ca economia ar incepe sa ticaie din nou", a explicat presedintele.

De asemenea, in cazul reducerii CAS Basescu a afirmat ca atat PSD, cat si PNL – PDL, ar minti atunci cand afirma ca masura ar genera noi locuri de munca, pentru ca operatorii economici nu vor face investitii.

"Ce se va intamplat cu banii din CAS? Nimeni nu va face investitii. Cel mai mare numar de salariati il au multinationalele. Vor fi repatriati (banii, n.r.) asa cum au mai fost repatriate si alte 6 miliarde de euro de pe piata romaneasca in acest an. Deci ii vor trimite la companiile mama, pentru ca Romania a devenit impredictibila din punct de vedere a taxelor si nimeni nu va mai face investitii pana cand nu se clarifica", a mai spus Basescu.

El a tinut sa precizeze ca, in cazul in care va fi fortat sa promulge legea pentru reducerea CAS, masura "cu siguranta" va fi anulata de la 1 ianuarie 2015 sau vor fi introduse "taxe majore" pe care le va suporta populatia.