Traian Basescu a mentionat ca intrarea in Schengen este un obiectiv major al Romaniei. 

"Salut pozitia premierului Ponta pentru mandatul pentru reprezentantul Romaniei in sedinta JAI pe Schengen", a spus Traian Basescu. El a precizat ca aceasta pozitie este "o revenire la normal". 

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca intentia Guvernului este de a nu se ajunge la exercitarea de catre Germania a dreptului de veto in Consiliul JAI la discutarea aderarii la Schengen, mentionand ca Executivul isi asuma schimbarea strategiei politice privind obiectivele europene ale Romaniei. 

"Am luat act de decizia enuntata de ministrul german de interne si atunci e clar ca in Consiliul JAI Germania, daca va fi obligata, isi va exercita dreptul de veto. Intentia noastra este sa nu ajungem pana la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, pentru ca nu asta este ideea pe care o urmarim. Intentia noastra este de a prezenta inca o data in JAI motivele si indeplinirea criteriilor tehnice. Daca vom obtine de la Germania un punct de vedere clar asupra a ceea ce ar trebui facut in viitor, e foarte bine, nu vreau sa exportam probleme din Romania dincolo de granite si in alte consilii", a declarat Ponta, la USL.

Basescu:Ministrul german de interne, suporter al Romaniei; cand vezi raportul MCV faci un pas inapoi

Presedintele Traian Basescu a declarat ca ministrul german de interne este un suporter al Romaniei, mentionand insa ca din punctul acestuia de vedere, Romania si Bulgaria au o singura problema in privinta intrarii in Schengen: coruptia.  "Il cunosc, e un suporter al Romaniei, insa oricine citea ultimul raport MCV ar fi facut un pas inapoi", a spus Basescu.  El a adaugat ca se incearca acreditarea ideii ca se teme Germania de romi si invazia catorva mii de romani.

Ministrul federal de interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu pentru Spiegel ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.  Hans-Peter Friedrich (CSU) doreste impiedicarea unei aderari rapide a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si rdicarea controalelor de granita pentru cetatenii acestora. 

Ministrul de externe Titus Corlatean a declarat ca nu considera pozitia exprimata de ministrul federal de interne, Hans-Peter Friedrich, privind opozitia pentru aderarea la Schengen a Romaniei ca fiind a Germaniei, ci "a unei parti din guvernul crestin-democrat" din PPE, din care face parte si PDL.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca nu are nimic de reprosat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din Romania care "injura si vorbesc de rau Romania" pe la Bruxelles si Berlin si "se bucura ca ne scufundam dupa ce au dat gauri in barca".

Sunt cel putin sapte state care ar fi votat impotriva daca s-ar fi ajuns la vot pe Schengen

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca Germania nu este singura tara care ar fi votat impotriva aderarii Romaniei la Schengen in Consiliul JAI, mentionand ca sunt cel putin sapte state care s-ar fi opus in cazul unui vot.  El a opinat totodata ca ar fi fost foarte posibil, daca ministrul german ar fi ridicat mana, sa se fi inregistrat o majoritate impotriva. "Prudenta aratata azi de primul-ministru este de bun augur, sper sa se mentina in aceasta linie", a mai spus Basescu.

Traian Basescu a declarat ca pozitia corecta care ar trebui adoptata de autoritati pe tema Schengen ar fi "sa se ia nota si sa stabilim un alt termen in care sa discutam accesul in Schengen", adica fie septembrie, fie decembrie. El a mentionat ca daca nu obtinem o alta data in Consiliul JAI, trebuie "sa urcam" din nou in Consiliul European cerinta catre Consiliul JAI sa reintroduca o data in privinta intrarii in Schengen.

Seful statului a tinut sa precizeze ca nu isi asuma esecul amanarii aderarii la Romaniei la Spatiul Shengen, el aratand ca responsabilii trebuie cautati in alta parte si ca si-a facut datoria pe aceasta tema.