Seful statului a facut aceste aprecieri intr-o emisiune televizata, dupa ce unul dintre moderatori a spus ca, daca va rupe pactul de coabitare cu premierul, s-ar putea spune ca "ne-am luat adio de la Schengen in 2014".

"Noi suntem pe punctul sa ne luam adio acum. De ce? Aceasta actiune cu procurorii va fi subliniata cu rosu in MCV (...), in raportul pe care-l asteptam ca sa putem emite pretentii la Schengen. Ganditi-va ca Vosganian deja a primit un aviz negativ sa se puna la dispozitia justitiei, ganditi-va ca mai avem din trecut pe Paul Dobre, pentru care s-a cerut permisiunea si s-a respins, Laszlo Borbely (...), avem deja un CV incarcat pe MCV", a spus Basescu, citat de Mediafax.

Traian Basescu a mai spus ca Romania are "bube acasa", lucruri pe care politicienii le stiu.

"Problema Schengen este corelata cu multe iesiri ale politicienilor in dorinta de a aduna voturi. Si in Franta e o oarecare campanie mediatica impotriva romilor, a fost si in Italia, si in Olanda. (...) Politicienii folosesc aceasta parghie de a spune: «Vom fi impotriva intrarii in Schengen din cauza romilor». Ceea ce nu are nicio relevanta pentru ca, in Schengen sau nu, cetatenii Romaniei pot circula liber, doar aratand pasaportul sau buletinul. Pe de alta parte, insa, noi avem bube acasa, lucruri pe care politicienii le stiu. Si cu parte din cele invocate de politicienii straini, inclusiv de premierul francez, pot fi de acord, cu altele nu", a precizat presedintele.

"Sunt de acord ca avem probleme pe justitie", a mai comentat Basescu, aratand ca refuzul avizului privind inceperea urmaririi penale in cazurile Dobre, Vosganian, Borbely "sunt probe" in acest sens.

Traian Basescu a mai aratat ca nu poate fi de acord cu premierul Guvernului Frantei privind securitatea frontierelor. Seful statului a mentionat ca "nicio frontiera nu e perfecta", dar ca "asupra noastra planeaza suspiciuni de coruptie la frontiera" pentru care vrea sa se aduca dovezi. "Dovedeste-mi-le, frate, pentru ca eu lupt, stiu sigur ca se lupta, cu mai mult sau mai putin succes! Dar nu ma acuza, fara sa-mi dovedesti", a adaugat Basescu.